ASSALAMUALAIKUM W.B.T & SALAM SEJAHTERA

Semalam, negara kita heboh dengan berita tentang seorang ibu yang melahirkan, kelar leher bayi sendiri. pelbagai perspektif masyarakat kita terima. Ada yang positif, tak kurang juga yang negatif. Hakikatnya, yang rasa, yang mengalami akan lebih trauma. Kita sebagai masyarakat, perlu mengambil ikhtibar atas apa yang berlaku. Bukan sekadar menunding jari, tapi sama-sama kita mencari punya dan jalan penyelesaian agar kes-kes sebegini tidak berulang. InsyaALLAH.

ATASI MEROYAN KETIKA BERPANTANG

Ibu yang sedang berpantang, cepat tercalar emosi. Penat.Luka bersalin lambat sembuh, badan belum pulih sepenuhnya, sakit-sakit urat, stress, itu adalah masalah yang biasa ibu berpantang hadapi. Jika perkara sebegini tidak di atasi dan dibantu, boleh menyebabkan ibu tadi mendapat sakit ‘meroyan’ Nauzubillah. Banyak faktor, dan banyak peringkat meroyan ni. InsyaAllah saya akan kongsi bab meroyan ni di lain entry.

Sebagai seorang wanita yang pernah melahirkan 3 anak syurga, saya bertanggungjawab untuk berkongsi dengan semua wanita dan ibu tentang pengalaman bersalin dan ber pantang itu sendiri. Saya juga seperti kebanyakan wanita lain yang juga bekerja, menguruskan rumahtangga tanpa pembantu rumah.  Saya sangat-sangat memahami apa yang dirasakan kebanyakan ibu di luar sana. Kerana, hakikatnya, kita sama. Penat, tegang, stress, sakit badan, tidur tak cukup.Belum lagi duk fikir macam mana untuk sediakan stok susu perahan sementara sebelum memulakan kerja.

Apa yang saya paling takutkan bila bersalin, bukan masalah kesihatan sendiri, tapi masalah kesihatan anak juga. Fobia dengan pengalaman anak pertama yang prolonged jaundice ‘kuning berpanjangan’ sehingga terpaksa rujuk dengan doktor pakar, menjadikan saya seorang yang skeptikal dengan set berpantang. mana tidaknya, semasa berpanatng saya ada membeli set berpantang premium jenama xxx, namun tak dapat meneruskannya kerana tidak mendapat izin dari doktor. efek anak saya kuning kata doktor. sebarang jamu juga tidak dibenarkan.

Bayangkanlah. masa tu, ibu muda yang tiada pengalaman bersalin, berpantang tanpa sebarang ubat! Kelahiran kedua, juga saya tempuh tanpa sebarang ubat mahupun jamu. Fobia kes jaundis anak berulang. Jamu kampung saranan mak pun saya tak berani ambil. Anak ke dua saya juga disahkan ada mild jaundis. Doktor kata mungkin sebab saya berdarah ‘O+’. Jadi, sebagai seorang ibu, saya korbankan diri untuk anak. Masa tu masih cetek ilmu tentang vitamin-vitamin ni semua. Just mengamalkan buahan dan sayuran je semasa berpantang.

Sakit badah, tak yah ceritalah, yang tahu hanya diri sendiri. Pernah juga demam masa dalam pantang. Aduh, sedih bila di ingatkan. Rezeki saya, berpantang dijaga mak ayah dan ada adik yang membantu uruskan  keperluan baby dan saya. Suami di kota, mencari rezeki. Alhamdulillah, Allah permudahkan. Walaupun masa tu demam sampai tak boleh bangun, anak tak dapat nak uruskan, Syukur ada ahli keluarga yang membantu. Alhamdulillah.

Bersalin anak ke tiga, saya bangkit.mula sedar yang penjagaan diri dalam pantang sangat penting. Taknak pengalaman lalu di biarkan tanpa pengajaran. Dahlah pelbagai alahan saya kena tempuh sepanjang kehamilan, tAKKAN NAK IA BERTERUSAN LAGI SEHINGGA DALAM PANTANG KAN? Bersalin anak ke tiga lagi mencabar, mana nak urus diri, mana nak urus baby, mana nak urus anak yang sedia ada. Kalau cepat melatah, itu yang jadi meroyan.

Alhamdulillah, di sini peranan suami dan ahli keluarga juga perlu dititik beratkan. Berbincang dengan pasangan, apa yang kita perlukan. sokongan moral itu perlu, namun sokongan dan bantuan fizikal juga penting. Rancang tempoh berpantang dengan baik. InsyaALLAH segalanya berjalan dengan lancar. Apa yang boleh di bincangkan? Bagaimana? Bergantung pada keadaan dan masalah masing-masing. Benda ini abstrak. Yang penting, bawa berbincang, jangan pendam!

jenis-jenis meroyan

Apa yang saya dan suami bincangkan, untuk tempoh berpantang ke 3, memandangkan suami bekerja, kami memilih untuk berpantang di kampung saya. Memandangkan anak sulong menginjak usia 5 tahun, yang ke dua 3 tahun. Dengan keadaan suami yang sering kerja di luar, tak kira masa dan mengikut keperluan, jadi, agak sukar untuk membantu saya menguruskan anak dan menghantar si sulong ke sekolah. Kami tiada pembantu rumah. Kurang selesa untuk berada serumah dengan ‘orang lain’ yang bukan ahli keluarga.

Dipendekkan cerita juga, bersalin ke tiga ni, saya kurang sihat, berbanding anak pertama dan kedua dulu. Entah kenapa, rengat yang sangat hebat menyerang. Nak pegang baby pun tak larat,sakit sangat. Nak mandikan baby pun tak boleh, suami yang uruskan air mandi baby semua. Sebelum mak saya tiba dari kampung. Walaupun proses kelahiran tidak memakan masa yang lama dan dipermudah prosesnya. Masa ni saya mula mengiyakan kata2 kawan yang beritahu, bersalin anak ke tiga sakit. hihihi. Bersalin di hospital Selayang, dan balik ke kampung pada hari ke 3@4 berpantang. (lupa dah)

Actually, masa sedang hamil lagi, saya sudah mula ‘riki’ set berpantang yang boleh di amalkan tanpa menggangu proses penyusuan dan tidak memberi kesan pada bayi yang kuning. Alhamdulillah, doktor mengesyorkan saya mencuba set berpantang shaklee. Kata doktor kerana basically, shaklee adalah pelengkap nutrisi ibu disamping ia merupakan vitamin semulajadi dan ada juga jamu alfalfa yang boleh diamalkan tnapa menggangu penyusuan dan bayi.

Jadi, saya mencari siapa pengedar shaklee yang dekat dengan saya dan saya percaya. Alhamdulillah, saya bertemu dengan seorang rakan sekolah, yang sekarang bertugas sebagai seorang doktor gigi, dan dalam masa yang sama menjadi pengedar shaklee. Saya menghubungi beliau. dan seterusnya mendapatkan khidmat dari beliau. Beliau bertugas di Kota Bharu. Jadi, selepas saya balik kampung, beliau boleh cod set bersalin asas pada saya.

Apa citer baby ke 3 ni? Ada jaundis juga ke? ADA! aduiii… tapi nurse sempat datang sekali je selepas balik rumah, lepas tu minta dengan nurse nak follow up di kampung. Masa nurse datang, beritahu, anak ade kuning. Dah balik kampung pun sama. Nurse yang datang melawat beritahu, saya perlu refer baby untuk ambil darah di klinik bandar, kota Bharu. Runtun hati. Eeh, baru teringat, saya belum ambil lagi set berpantang Shaklee. Zass, sepantas kilat, dapatkan vitamin2 dan makan.

 Pada awalnya, saya hanya mengambil set asas yang terdiri daripada multivitamin vitalea, kalsium ostematrix, zinc complex dan vitamin C. Alhamdulillah, tak sampai seminggu saya gunakan 4 vitamin ni, saya rasa perubahan yang sangat positif. CERGAS!TIADA SEMBELIT! TIADA LESU! TIADA RENGAT! ALHAMDULILLAH! ANAK? Jaundis baby saya menurun, tak perlu tidur bawah lampu, tak perlu cucuk kaki lagi untuk ambil darah. Alhamdulillah. Saya tak berhenti setakat itu. Saya hubungi kembali kawan tadi dan minta untuk……

cer teka..cer teka… hihi..

Saya tambah order. Dah jatuh cinta pula! Saya ni breastfeeding mom lover. hehehe..so, saya mula bertanya tentang set menyusu pula. Memandangkan saya nak jimat, saya bersetuju untuk membuat pembelian dengan mengambil full set berpantang, menyusu sehingga melayakkan saya untuk mendapat percuma keahlian. Dan tak sangka dapat bonus bernilai 2 angka hihi.. tak pandang pun bonus ni masa tu, sebab nak makan sendiri je bila join ahli ni. Tsang bagaimana terjebak aktif dengan shaklee, next time kita story yea.

testimoni set menyusu shaklee saya

O.k back to berpantang. Alhamdulillah selepas amalakan set bersalin dan menytusu shaklee, saya dapat kumpulkan stok ebm sebanyak 1800 oz, yang menyebabkan suami terpaksa menyediakan peti sejuk beku khas. Alhamdulillah juga, bonusnya, dapat turun sehingga 12 KG kot hihi.. Tak sangka lah. sebab masa tu, tak tahu omega guard dan lecithin tu bakar lemak. ingat untuk lancarkan susu dan elak sakit badan je. tak tahu pula alfalfa tu agen detox, ingat untuk milk booster je..hihi

Eh, terpanjang pula story nya. Ini teaser je tau hihi.. full story nanti saya cerita kemudian. tentang apa set bersalin atau berpantang dan menyusu yang saya ambil, apa pula peranan vitamin-vitamin tersebut dalam membantu ibu berpantang menjalani tempoh-tempoh berpantang dengan lebih baik dan bermakna. InsyaALLAH, saya kongsikan.

Cuma, apa yang saya nak tekankan di sini, untuk mengelakkan terjadinya meroyan atau post-partum depression, semua pihak perlu memainkan peranan, termasuk ibu berpantang itu sendiri.  Suami dan ahli keluarga yang lain juga perlu membantu dari segi moral dan fizikal.Bijak mengawal emosi dan jaga kesihatan, dua perkara yang wajib ibu ‘pegang’ tatkala berpantang.

 Akhir kata, Jaga diri, jaga emosi. InsyaALLAH tempoh berpantang akan menjadi moment yang terindah dalam memori. Jom kongsikan moment berpantang anda di ruangan komen. Semoga memberi panduan buat ibu-ibu lain juga.

Salam sayang,

AyuAdyani,

Ibuanaktiga.