Metabolisme Badan. Apa itu metabolisme? Metabolisme berasal dari perkataan Greek yang bermaksud perubahan atau transformasi. Dari segi fungsi tubuh dan pemakanan, metabolisme adalah jumlah tenaga atau kalori yang dibakar oleh tubuh untuk mengekalkan fungsi-fungsi tubuh yang asas. Tubuh kita sebenarnya membakar kalori dengan berterusan pada setiap ketika, bukan sahaja apabila kita bersenam, malah semasa anda tidur, menonton tv mahupun membeli belah.

5 cara tingkatkan metabolisme dengan mudah dan berkesan agar cepat turun berat

Sebagaimana sebuah kenderaan memerlukan minyak untuk menjana kuasa, metabolisme anda merupakan pengawal atau pengurus ‘minyak’ untuk tubuh kita. Metabolisme bagi setiap individu berbeza. Ia bergantung kepada komposisi tubuh individu tersebut iaitu berdasarkan jumlah otot dan jumlah lemak di dalam tubuh. Tisu otot membakar atau menggunakan lebih banyak kalori untuk mengekalkan fungsinya berbanding dengan lemak. Senang cerita, metabolisme nih, macam enjin la.. hehehe

Maka, mereka yang mempunyai banyak tisu otot akan mempunyai kadar metabolisme yang lebih tinggi berbanding dengan mereka yang mempunyai lebih banyak lemak. Perasan tak, ada orang yang walaupun makan banyak tapi susah naik berat badan, tapi ada juga orang yang cuba turunkan berat badan dengan mengurangkan makan, namun tak juga berjaya?

Bolehkah kadar metabolisme tersebut berubah? Sudah tentu. Sekiranya kita sedang cuba menurunkan berat badan mahupun hanya untuk mengekalkan tahap kecergasan , meningkatkan metabolisme boleh membantukita mencapai sasaran tersebut dengan lebih cepat.

NAK KURUS???

Key untuk turunkan berat badan atau kurus dengan cepat ialah, memiliki jumlah otot yang mencukupi serta kadar metabolisme yang tinggi. Info ini, Ayu perolehi sewaktu membuat pemeriksaan kesihatan percuma sewaktu ‘event’ yang dianjurkan oleh Shaklee dengan kerjasama doktor-doktor Dari Sunway Medical Centre serta nutritionist sendiri.

“Awak memiliki otot yang cukup, tapi kadar metabolisme awak rendah”

inilah ayat yang Ayu dapat masa event tersebut.hihihih

Alkisahnya, so, Ayu gigih bereksperimen dan mencari info. dan come out dengan beberapa fakta seperti di bawah.

O.K Jom tengok sini

 5 CARA TINGKATKAN METABOLISME DENGAN MUDAH DAN BERKESAN AGAR CEPAT TURUN BERAT BADAN

  1. Bersenam-Sekurang-kurangnya 30 minit sehari.
    • Dengan bersenam, ia membolehkan badan kita membakar kalori dengan lebih cepat tau.
  2.  Tidur cukup- dapatkan tidur enam hingga lapan jam sehari.
    • Yang ini, rramai yang tak tahu kan?. Cuma janganlah tidur terlalu lewat dan terlalu lama. Menurut kajian, tidur yang baik adalah jam 10 malam. Pada waktu ini juga hati kita, iaitu salah satu organ detox akan berfungsi dengan optima jika kita tidur. Bila hati dapat berfungsi dengan baik, maka organ-organ lain juga dapatlah bertugas dengan baik kan?
  3.  Makan dengan kerap
    • Makan dengan kerap empat hingga enam kali sehari dengan ‘portion’ yang sedikit.  Jangan berlapar- Lapar akan mengurangkan metabolisma badan sekaligus melambatkan pembakaran kalori. Jangan pula makan 6kali sehari, tapi semuanya ‘heavy dishes’ hihi
  4.  Teh hijau
    • Mengandungi sejenis antioksidan yang dipanggil ‘catechins’. Mengikut kajian, ia juga dapat membantu dalam mengurangkan berat badan. Bab teh hijau ni, boleh tengok sini untuk teh hijau terbaik yang menggabungkan 3 jenis tea, mengandungi bukan sahaja cathecins, tapi juga antioksidan. Best!
  5.  Makan sumber protein
    • makan ikan, telur, daging dan hasil protein tumbuhan seperti kekacang dan soya akan meningkatkan metabolisma badan beberapa jam selepas mengambil makanan tersebut.
    • ini juga dipercayai kerana, protein yang cukup, diperlukan untuk membina otot yang sihat dan baik.
    • Boleh baca sumber protein tumbuhan terbaik di sini.

EXTRA:

AIR PUTIH YANG CUKUP JUGA MEMBANTU TINGKATKAN METABOLISME DENGAN LEBIH BAIK. BADAN KITA MEMERLUKAN SEKURANG-KURANGNYA 1LITER AIR, BAGI SETIAP 25 KG BERAT BADAN

Penyelidik2 Jerman mendapati orang yg minum air sejuk sebanyak 500ml boleh tingkatkan metabolisma hampir 30%

RASA SUSAH NAK KONSISTEN?

Jom join  AKADEMI KURUS BERSAMA ABAM TEDDY

AKADEMI KURUS BERSAMA ABAM TEDDY

AKADEMI KURUS BERSAMA ABAM TEDDY ni adalah :

  • program menurunkan berat badan yang mementingkan turun berat secara sihat dan selamat, dengan kos yang minima.
  • tidak perlu berlapar
  • boleh makan nasi
  • Dijamin turun berat dengan selamat.
  • Bimbingan diberikan berterusan secara berkumpulan (maksima 10-15 orang) satu kumpulan. Setakat ini sudah ade 2 kumpulan yang menyertai dan menampakkan hasil yang positif!

Syarat:

  • Konsisten
  • Ikut cakap mentor (abam teddy)
  • boleh memberikan kerjasama
  • bersemangat, buakan warm-warm chick shit ehehhe

SIAPA ABAM TEDDY?

  • Suami Ayu sendiri, yang merupakan seorang yang mempunyai berat badan yang obes.
  • 105kg berat timbangannya
  • tak pernah berat mencecah 90kg ke bawah, sejak berusia 17 tahun, (masa kawin pun memang beratnye sangat berat hihi)
  • Sekarang berusia 33 tahun

Dengan mengamalkan beberapa tips, dan kaedah yang diambil, kemudian bereksperimen dengan diri sendiri serta konsisten, Alhamdulillah, berjaya turunkan berat, sehingga 70kg, dalam masa 4 bualn sahaja. Turun berat dengan banyak dan sihat, tidk menejjaskan kesihatan. Bonus juga, koelsterol juga menurun dan banyak simptom2 sakit lain dapat dikurangkan. (Gambar sebelum dan selepas insyaAllah akan Ayu reveal untuk next entry)

ALHAMDULILALH, dengan ini, Ayu dan abam teddy berimpian untuk membantu sesiapa sahaja yang ingin menurunkan berat dengan sihat, untuk sama-sama joi akademi ini, bagi memastikan kita sentiasa sihat untuk emnjalankan rutin seharian kita dengan lebih baik dan berkauliti.

Boleh hubungi Ayu untuk keterangan lanjut tentang program.

Salam Sayang,

AyuAdyani,

tel/whatsapp/telegram: 0147375771 atau www.wasap.my/60147375771

facebook: R.u Adyani Ab Rahman

page: ohmyvitamin.com

insatgram: ohmyvitamindotcom

COD: RAWANG,SELAYANG, GOMBAK & KAWASAN SEKITAR. POS SELURUH MALAYSIA TERMASUK SABAH & SARAWAK, BRUNEI DAN SINGAPORE.