Mimpi ngeri buat ibu berpantang ialah apabila luka jahit bersalin ni terbuka atau meretas.  Tak kiralah bersalin secara normal atau pembedahan. Banyak faktor yang menyebabkan luka jahitan bersalin terbuka. Banyak juga petua yang boleh di amalkan untuk memastikan jahitan tak meretas dan luka cepat sembuh ni kan. Antaranya, kaedah berendam dalam water bath air garam. Boleh je cuba mana-mana petua tradisional atau moden mengikut keselesaan sendiri.

JAHITAN LUKA BERSALIN TERBUKA

 Alhamdulillah, Ayu belum ada pengalaman bersalin yang mengerikan. Pernah juga bersalin dan memerluka jahitan luka, tapi tak pernah pula mengalami situasi luka jahitan terbuka. Tapi, Ayu pernah tengok biras yang bersalin secara pembedahan dan luka bersalin menanah akibat infection dan perlu di cuci setiap hari.

Ini pula pengalaman salah seorang kawa Ayu, Ainul namanya. Beliau mengalami keadaan di mana luka jahit bersalin terbuka sampai tak boleh jalan dan tak boleh duduk. Bersalin secara normal, bukan pembedahan. Alhamdulillah beliau sudi berkongsi cerita pengalaman beliau. Ini apa yang beliau tulis sendiri, Jom ikuti kisah Ainul:

MENANGIS BILA NAK DUDUK!

Bersalinkan Maryam secara normal dan vacum. 2 hari sakit tak dapat tidur, seminggu di hospital, 2 kali induce.
Sehari balik dari hospital, maryam demam panas dan kuning naik tinggi. Jadi kena masuk nicu.

5 hari dia di NICU, Ainul ulang alik 2-3 kali ke DEMC setiap hari untuk hantar susu.
Jahit kat bawah yang ” banyak” belum sembuh.. asyik bergerak ke sana sini sampai 1 tahap ainul nak berjalan pun sakit giler. nak duduk lagi la. sampai dalam kereta menangis dekat husband sebab tak boleh nak duduk pun. nak duduk pun takut. huhuu

Ya ALLAH sakitnya.
Nak duduk sakit..
Nak berjalan lagi la sakit..
Sampai nak duduk menanges.. huhuhu
Last pilihan Ainul makan VIVIX. dulu rasa vivix ni MAHAL la. Tapi bila dah SAKIT , MAHAL dah tak nampak dah. Yang PENTING sakit hilang.
3 Hari konsistent makan setiap hari….
ALHAMDULILLAH.. lega sangat. Dah takde pedih, sakit nak duduk, berjalan. Siap boleh pakai seluar

EXTRA BONUS APABILA..

BONUS lagi bila makan vivix semasa berpantang ni:
1. SUSU MERIAH. memang dalam pantang susu memang banyak. tapi kali ni ‘ lain sangat ‘ .. sampai demam pulak bengkak susu. Alhamdulillah dapat bayak buat stok ebm untuk anak.
2. Darah kotor berketul ketul keluar. cerita dekat akak mengurut. dia cakap bagus darah tu keluar. darah tu kalau tak keluar bahaya. bahaya kalau darah nifas ni tak keluar betul betul. keluar habis. pernah baca darah nifas yang tak bersih boleh jadi kanser.
3. Badan rasa segar, sedap la orang cakap. takde la lemau semacam. badan bertenaga. boleh uruskan anak anak walaupun pantang sendiri. muka pun tak pucat sebab peredaran darah berjalan lancar

Kalau rasa set berpantang banyak bebenor nak kena telan, ambil je vivix ni je rasanya dah cukup. ALL in 1.
Memang berbaloi makan vivix masa pantang. Sangat puas hati. Next berpantang pun akan pastikan vivix ada pada hari pertama bersalin nanti. baru la luka cepat sembuhkan
Terima kasih kerana hadir dalam hidup saya.
Terima kasih sebab kembalikan senyuman saya

VIVIX BANTU HILANGKAN SAKIT BILA JAHITAN LUKA BERSALIN TERBUKA

Alhamdulillah. Tak sangka kan, semua dengan izin Yang Esa jua. Ayu pasti ramai juga ibu-ibu di luar sana yang alami masalah ni kan. Inilah kita, dilema wanita. huhu. Tapi, InsayAllah ada ganjaran untuk kita nanti.

Kalau kawan-kawan di luar sana yang ada masalah yang sama, bolehlah mencuba set bersalin dan berpantang shaklee premium yang ada vivix juga. Boleh tengok disini.  Ada penerangan fungsi bagi setiap item. Boleh hubungi Ayu terus jika mempunyai permasalah mahupun memerlukan konsultasi. InsyaAllah, Ayu cuba bantu sebaik mungkin.

 

Salam Sayang,

AyuAdyani,

tel/whatsapp/telegram: 0147375771

facebook: R.u Adyani Ab Rahman

page: ohmyvitamin.com

insatgram: ohmyvitamindotcom

COD: RAWANG,SELAYANG, GOMBAK & KAWASAN SEKITAR. POS SELURUH MALAYSIA TERMASUK SABAH & SARAWAK, BRUNEI DAN SINGAPORE.