BERPELUH WAKTU MALAM TANDA SAKIT TIBI? Macam tak percaya je. Rasanya hampir setiap orang alami kan? Kadang-kadang kita akan berpeluh waktu tidur malam. Betul ke berpeluh waktu malam ni tanda sakit tibi?Bagaimana pula cara rawat tibi?

Batuk kering atau penyakit tuberkulosis (sering digelar tibi) adalah jangkitan bakteria Mycobacterium tuberculosis, yang biasanya menyerang paru-paru (TB pulmonari) dan ia juga mampu menyerang sistem saraf tunjang (meningitis), sistem limfa, sistem peredaran (TB miliari), sistem genitourinari, tulang, sendi dan lain-lain.  sumber.

Bahaya tau sakit TIBI ni, bukan sahaja untuk pesakit  malah untuk individu yang “contact” dengan pesakit juga berisiko mendapat jangkitan TB.

Di Malaysia, sebanyak 26,168 kes tibi dilaporkan pada 2017, iaitu peningkatan sebanyak lapan peratus berbanding 24, 220 kes pada 2015. Kadar kematian tibi juga meningkat kepada 6.5 bagi setiap 100,000 penduduk tahun lepas berbanding 5.5 setiap 100,000 penduduk pada 2015.

Manakala Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan 10.4 juta kes tibi di seluruh dunia pada 2016 dan 1.3 juta kematian yang disebabkan oleh penyakit tibi.

Ngeri kan? Jom tengok apa gejala dan tanda penyakit tibi:

Tanda Dan Gejala Penyakit adalah:

 • Batuk melebihi 2 minggu·
 • Demam
 • Kahak berdarah
 • Sakit dada apabila batuk atau tarik nafas panjang
 • Berpeluh waktu malam
 • Cepat letih atau lemah badan
 • Hilang selera makan
 • Turun berat badan

Ha, berpeluh waktu malam tanda sakit tibi. Tapi, bukan berpeluh biasa. Bukan boleh assume semua orang berpeluh waktu malam tu ada sakit Tibi. Perlu buat pemeriksaan lanjut dan jumpa doktor untuk diagnos dan rawatan susulan. Bila disahkan dijangkiti Tibi, Doktor akan memberikan rawatan yang sewajarnya.

pasar malam tempat penyakit tibi menular

pasar malam tempat penyakit tibi menular

Rawatan Penyakit TIBI / CARA RAWAT TIBI

“Orang ramai sepatutnya mendapatkan pemeriksaan kesihatan di klinik kesihatan dan hospital berdekatan jika mempunyai tanda-tanda tibi. Ia boleh disembuhkan dan paling utama pesakit perlu mematuhi jadual dan dos rawatan yang telah ditetapkan oleh doktor,” Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia (Kesihatan Awam), Datuk Dr Azman Abu Bakar (sinar harian)

Tempoh minimum bagi rawatan TB adalah 6 bulan di mana pada 2 bulan pertama adalah fasa intensif dan 4 bulan berikutnya adalah fasa sambungan. Kedua-dua fasa rawatan ini menggunakan strategi Directly Observed Treatment (DOTS) yang merupakan mekanisme pengambilan ubat TB di bawah penyeliaan dan perlu direkodkan. Sekiranya pesakit menjalani rawatan TB dengan sempurna, pesakit boleh sembuh dari penyakit berkenaan.

Manakala sekiranya pesakit TB mengingkari rawatan atau tidak mengikuti rejim rawatan yang telah ditetapkan, risiko yang berkemungkinan adalah kuman TB akan menghasilkan daya rintangan / daya tahan terhadap ubat TB yang digunakan dan menyebabkan ubat itu kurang / tidak berkesan terhadap kuman TB itu. Ini mengakibatkan pesakit perlu menggunakan ubat yang lebih kuat untuk rawatan dan tempoh rawatan mungkin dipanjangkan.

Dalam kes pesakit yang ingkar / gagal ikuti rejim rawatan yang teruk, pesakit mungkin akan mati akibat penyakit TB. Pesakit TB yang tidak mengikuti / tinggalkan rawatan akan kekal menjadi sumber jangkitan kuman TB kepada ahli keluarga atau sesiapa yang rapat dengan pesakit itu. sumber

APA YANG SHAKLEE BOLEH BANTU UNTUK RAWATAN SAKIT TIBI SEBAGAI SALAH SATU CARA RAWAT TIBI?

Disamping mendapatkan rawatan doktor, pesakit tibi juga boleh mengamalkan beberapa suplemen di bawah, untuk bantu proses rawatan menjadi lebih baik. Bila badan cukup nutrisi, mudah-mudahan, proses rawatan akan menjadi lebih efisyen. iNGAT, SUPLEMEN BUKANLAH SATUNYA CARA RAWAT TIBI, TAPI IA MEMBANTU PESAKIT TIBI.

Set rawat Tibi Shaklee bantu cepatkan proses rawatan tibi

Set rawat Tibi Shaklee bantu cepatkan proses rawatan tibi

Secara umumnya,terdapat 7 Vitamin yang membantu mempercepat proses rawatan penyakit tibi iaitu:

Antara manfaat vitamin dalam Set rawat Tibi Shaklee bantu cepatkan proses rawatan tibi ialah:

FUNGSI VITAMIN DALAM SET RAWATAN SAKIT TIBI SHAKLEE

FUNGSI VITAMIN DALAM SET RAWATAN SAKIT TIBI SHAKLEE SEBAGAI SALAH SATU CARA RAWAT TIBI

 

JOM TENGOK SEDIKIT PENERANGAN MENGENAI SUPLEMEN SEBAGAI SALAH SATU CARA RAWAT TIBI

ANTARA TESTIMONI:

TESTIMONI Set rawat Tibi Shaklee bantu cepatkan proses rawatan tibi

TESTIMONI Set rawat Tibi Shaklee bantu cepatkan proses rawatan tibi

TESTIMONI SET RAWATAN PENYAKIT TIBI SHAKLEE 1

1. TESTIMONI SET RAWATAN PENYAKIT TIBI SHAKLEE

 

TESTIMONI SET RAWATAN PENYAKIT TIBI SHAKLEE 1

2. TESTIMONI SET RAWATAN PENYAKIT TIBI SHAKLEE

 

MACAM MANA CARA NAK DAPATKAN  Set rawat Tibi Shaklee untuk bantu cepatkan proses rawatan tibi?

Jom hubungi RV terus jika mempunyai permasalah mahupun memerlukan konsultasi. InsyaAllah,RV cuba bantu sebaik mungkin. RV tunjukkan cara nak dapatkan vitamin ini dengan harga yang lebih bernilai untuk wang anda.TEKAN LINK NI;

 www.wasap.my/01117547669/shaklee

JANGAN LUPA, ANDA BERHAK MENDAPAT KHIDMAT KONSULTASI DAN RUNDINGAN PERCUMA DARI RV.

Perkhidmatan meliputi perkara-perkara berikut:

 • Konsultasi masalah dan cadangan vitamin yang sesuai
 • COD di kawasan Rawang, selayang dan sekitarnya
 • Pengeposan seluruh Malaysia dan luar Malaysia
 • cadangan pemakanan dan pengambilan vitamin yang betul
 • Tunjukcara bagaimana mendapatkan vitamin dengan harga ahli dengan mendaftar keahlian
 • Berpeluang mendapatkan keahlian percuma berserta bonus walaupun hanya untuk makan sendiri
 • sekaligus berpeluang menjana pendapatan jika berminat.
HUBUNGI RV SEKARANG,
RV AYUADYANI

sms@whatsapp@telegram : www.wasap.my/01117547669/shaklee

FB: R.V ADYANI AB RAHMAN

FP: ohmyvitamin.com

INSTAGRAM: ohmyvitamindotcom

WEB: ohmyvitamin.com

#KONGSI KEBAIKAN
#SEBAR KEBAHAGIAAN

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG DAFTAR AHLI SHAKLEE DI SINI

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN.. MODAL SERENDAH RM75. PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

Pin It on Pinterest

Share This