Sistem imunisasi ataupun sistem kekebalan tubuh bekerja selama 24 jam setiap hari dalam pelbagai cara. Seperti tanaman yang memerlukan air dan matahari untuk meneruuskan hidup, Sistem daya tahan tubuh juga bergantung pada pola pemakanan sihat dan teratur. Jom kita tengok apa MAKANAN TINGKATKAN SISTEM IMUNISASI yang kita boleh amalkan.

BENARKAH APA YANG KITA AMBIL DALAM DIET SEHARIAN CUKUP UNTUK TINGKATKAN SISTEM IMUNISASI? ADAKAH KITA MENGAMBIL UNSUR MAKANAN TINGKATKAN IMUNISASI?

Hasil kajian yang dilakukan oleh Nutrition & Health Surveillance System selama empat tahun menunjukkan bahawa kira-kira 10 juta kanak-kanak berusia enam bulan hingga enam tahun kekurangan zat dan vitamin.

Ini bermaksud bahawa sesetengah daripada kanak-kanak menghadapi masalah kekurangan vitamin A. Kekurangan vitamin A pada kanak-kanak boleh membawa kepada masalah kesihatan mata, gangguan penglihatan dan sistem kekebalan tubuh.

Kebiasaan mengambil makanan yang tidak mengandungi gizi seimbang boleh menyebabkan daya tahan tubuh badan menurun. Buahan dan sayuran yang kaya dengan vitamin, mineral dan enzim yang sangat diperlukan tubuh kerana ia juga bertindak sebagai senyawa bioaktif.

Untuk itu, penting bagi kita mengambil makanan cukup zat yang diperlukan tubuh, seterusnya dapat memelihara tiga lapisan sistem daya tahan tubuh. Tubuh kita mempunyai tiga lapisan daya tahan yang mempunyai peranan tersendiri. Kulit, sel imun dan juga antibodi masing-masing memerlukan nutrisi sihat daripada makanan yang kita ambil.

3 LAPISAN SISTEM PERTAHANAN TUBUH

3 LAPISAN SISTEM PERTAHANAN TUBUH

Doktor Iris Reganis. ketika membentangkan kertas kerjanya di dalam simposium peranan mikronutrien dalam meningkatkan kekebalan tubuh, (Jakarta 2007) berkata, tambahan zat gizi yang sesuai dapat membantu memelihara sistem daya tubuh.

Menurutnya, penting juga menjaga sistem day atahan tubuh kerana ia menentukan kualiti hidup seseorang individu. Oleh itu,kita perlu tingkatkan lagi sistem pertahanan badan agar bebas daripada radikal bebas, pencemaran, lingkungan yang tidak sihat, virus dan bakteria.

 

MAKANAN TINGKATKAN SISTEM IMUNISASI

MAKANAN TINGKATKAN SISTEM IMUNISASI

MAKANAN TINGKATKAN SISTEM IMUNISASI

Peranan vitamin C, A, D, E, B6, asid folik, dan B12 serta zat besi, tembaga, zinc dan selenium juga tidak boleh diabaikan. Kombinasi di antaranya boleh membantu memelihara tiga lapisan sistem daya tahan tubuh.

Contoh kombinasi zat-zat:

 • PERTAMA Vitamin A, C, E dan Zink akan merangsang proses memperbaiki jaringan kulit yang rosak
 • KEDUA Vitamin A, B6, B12, C, D, E asid folik, tembaga, zat besi, selenium dan zink akan membantu perkembangan dan regenerasi dari sel imun.
 • KETIGA Vitamin A, B6, B12, C, D, E, asid folik, tembaga, selenium dan zinc akan merangsang antibodi menjadi lebih reaktif.

Ada banyak sumber yang kita boleh ambil untuk lengkapkan nutrisi. Tetapi apa yang kita ambil seharian itu belum cukup untuk menampung keperluan nutrisi badan kita.

Disini pentingnya pengambilan suplemen tambahan untuk bantu badan kita lengkapkan nutrisi. Apa yang boleh diambil ialah set immune booster shaklee seperti di bawah:

SET TINGATKAN IMUN SISTEM PREMIUM

SET TINGATKAN IMUN SISTEM PREMIUM

 

1.NUTRIFERON:

Nutriferon adalah suplemen yang berfungsi sebagai penggalak kepada sistem imun tubuh atau immune booster. Ianya merupakan supplemen yang hebat dan efektif, ia telah melepasi satu set ujian-ujian saintifik yang ketat dari segi keselamatan, ketulenan, keberkesanan dan prestasi.

 • untuk boost interferon, untuk kuatkan dan alert kan antibodi bagi melawan virus.
 • Interferon ialah bahan semulajadi yang dihasilkan oleh setiap sel badan dan ia hanya akan aktif apabila sel-sel dijangkiti oleh mikrob, virus, sel kanser dan lain-lain. Ringkasnya, Interferon ini akan membantu melindungi tubuh daripada serangan beribu penceroboh asing yang boleh melemahkan tubuh dan pelbagai penyakit serius.
 • Apa yang menariknya, interferon ini ditemui oleh Ahli imunologi yang terkenal di dunia, Dr. Yosuhiko Kojima pada tahun 1954 semasa beliau menjalankan penyelidikan di Universiti Tokyo. Hasil ujian dan penyelidikan beliau selama 40 tahun setelah menguji beratus sebatian semulajadi, Dr. Kojima telah berjaya menemui empat campuran unik elemen semulajadi ini yang menunjukkan peningkatan dalam pengeluaran semulajadi interferon tubuh.
 • Dan hasil penyelidikan beliau selama 40 tahun ini telah berjaya menghasilkan NutriFeron Shaklee, satunya supplemen perlindungan di US yang berjaya menambah penghasilan interferon di dalam badan secara semulajadi.

MANFAAT NUTRIFERON ® SHAKLEE

MANFAAT NUTRIFERON ® SHAKLEE

 

2. VITAMIN C 
 • banyakkan antibodi kita, pada tahap yang selamat. Juga merupakan antioksidan yang sangat bagus.
 • Ia tak dapat dihasilkan oleh badan, so, ia perlu di ambil dalam diet atau pemakanan seharian. Pemilihan vitamin C dalam suplemen juga sangat penting. Perlu bersifat sustain released dan mempunyai bioflavonoids bagi membantu proses penyerapan berlaku dengan lebih efisyen.
 • Sumber vitamin C terbaik di sini:

3. Omega guard
 • anti radang. Elak keradangan sel. Anti- inflamasi yang sangat diperlukan daam sistem pertahan badan kita.
 • Mengandungi Omega 3 yang memainkan peranan penting menguatkan sistem imun badan dalam melawan penyakit.
 • minyak ikan omega tulen boleh didapati dalam omega guard shaklee. Dan ia juga merupakan minyak ikan terbaik. jemput baca info minyak ikan disini:

4. Vivix & resV

 • immune booster, antioksidan serta sumber polifenol terbaik
 • Mempercepatkan tindakbalas sistem imun terhadap jangkitan
 • Menghalang proses replikasi virus yang terpilih di dalam badan
 • Boleh menguatkan tindakbalas imun seseorang dan mempercepatkan tempoh pemulihan

TINGKATKAN IMUNISASI DENGAN RESV

TINGKATKAN IMUNISASI DENGAN RESV

 • ARTIKEL LANJUT BERKAITAN RESV DAN VIVIX:

 

 

5. MULTIVITAMIN VITALEA
 • Mengandungi 28 jenis vitamin yang diperlukan tubuh.

 

 • manfaat multivitamin vitalea shaklee

  manfaat multivitamin vitalea shaklee

VITA-LEA IRON FORMULA: MULTIVITAMIN LENGKAP PERTAMA DICIPTA

Jadi, untuk tahu lebih lanjut tentang suplemen or makanan tingkatkan sistem imunisasi kita, boleh hubungi RV.

 

MACAMMANA CARA NAK DAPATKAN VITAMIN NI?

Jom hubungi RV terus jika mempunyai permasalah mahupun memerlukan konsultasi. InsyaAllah,RV cuba bantu sebaik mungkin. RV tunjukkan cara nak dapatkan vitamin ini dengan harga yang lebih bernilai untuk wang anda.TEKAN LINK NI;

www.wasap.my/01117547669/shakleeBLOG

JANGAN LUPA, ANDA BERHAK MENDAPAT KHIDMAT KONSULTASI DAN RUNDINGAN PERCUMA DARI RV.

Perkhidmatan meliputi perkara-perkara berikut:

 • Konsultasi masalah dan cadangan vitamin yang sesuai
 • cadangan pemakanan dan pengambilan vitamin yang betul
 • Tunjukcara bagaimana mendapatkan vitamin dengan harga ahli dengan mendaftar keahlian
 • Berpeluang mendapatkan keahlian percuma berserta bonus walaupun hanya untuk makan sendiri sekaligus berpeluang menjana pendapatan jika berminat.

JOM HUBUNGI RV SEKARANG!

www.wasap.my/601117547669/bisnesshaklee
fb: https://www.facebook.com/ruadyani
Youtube chanel: https://www.youtube.com/channel/UC-dDHdcnCF_yCpflObN3wbw?view_as=subscriber
instagram: ohmyvitamindotcom_shaklee
WEB: ohmyvitamin.com
#KONGSI KEBAIKAN
#SEBAR KEBAHAGIAAN
ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG DAFTAR AHLI SHAKLEE DI SINI

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN.. MODAL SERENDAH RM75. PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

Pin It on Pinterest

Share This