5 TIPS TRAVEL BERSAMA ANAK KECIL

Travel atau melancong merupakan perkara yang paling digemari. Antara aktiviti yang menjadi pilihan untuk mengisi masa bersama keluarga. Jom baca 5 TIPS TRAVEL BERSAMA ANAK KECIL yang mungkin boleh dijadikan panduan untuk anda yang sedang merancang untuk bercuti.

5 TIPS TRAVEL BERSAMA ANAK KECIL

5 TIPS TRAVEL BERSAMA ANAK KECIL

baca juga:  tips travel bersama pasangan introvert 

5 TIPS TRAVEL BERSAMA ANAK KECIL

1. Tentukan destinasi dari segi:

 • a. Dalam atau luar negara: Untuk persediaan permit atau passport sekiranya perlu
 •  b. Jenis lokasi seperti: Tepi laut, pulau, Kawasan berbukit, tempat sejuk, panas dan sebagainya. Ia bertujuan untuk memudahkan persediaan dari segi jenis pakaian yang hendak di bawa. Peralatan tambahan anak serta ubatan dan barang kecemasan yang sesuai

2. Pengangkutan

 •  a. Penting untuk tentukan dari awal pengangkutan yang diperlukan. Kenderaan darat, air mahupun udara
 •  b. Jika melibatkan sewa atau perlu tempah tiket, oerkara ini perlu disiapkan dari awal juga.
 •  c. Jika membawa kereta sendiri, perlu buat pemeriksaan kenderaan dari segi keselamatan juga

3. Kemudahan tempat penginapan

 • a. Jika membawa anak, perlu pilih tempat menginap yang sesuai juga dengan anak. Lokaliti penginapan perlu juga di tempah lebih awal untuk mengelakkan dari perlu “merempat”. Bimbang kalua “walk-in” semua tempat sudah penuh

4. Persediaan makanan dan perubatan anak.

 •  a. Bila bawa anak memang part makan ni kena betul-betul teliti. Lebih-lebih lagi jika anak kita jenis memilih makanan.
 •  b. Anak masih menyusu, perlu pastikan bekalan di bawa cukup dan kelengkapan lengkap. Bimbang juga jika bekalan tidak cukup dan tiada kemudahan untuk membeli di tempat tersebut, anak akan mengamuk. Mood bercuti akan terganggu.
 •  c. Bekalan makanan ni juga penting bukan sahaja untuk sewaktu bercuti tetapi juga Ketika dalam perjalanan. Terutamanya perjalanan yang jauh. Anak-anak akan bosan dan boleh “mengamuk” bila bosan. Makanan salah satu cara untuk alih perhatian mereka.
 •  d. Pastikan juga bekalan perubatan dan kecemasan di bawa mengikut kesesuaian. Perubahan suhu, cuaca, tempat boleh menggangu system imun anak juga

5. Bersedia awal & buat senarai Semak

 •  a. Ini paling penting. Senarai Semak perlu disediakan awal supaya tiada barang tercicir. Dan untuk senarai Semak, kelaskan mengikut kategori. Bila membuat persediaan, hanya tanda apa yang telah di sedia dan pastikan ia cukup
  Bila bawa anak, perlu bersdia dari segi emosi dan fizikal juga.
 • b) Emosi anak akan berubah, kita sebagai ibubapa perlu bijak mengawal emosi agar percutian kita tidak membosankan. Ramai yang bawa anak tapi akhirnya percutian menjadi igauan ngeri memndangkan anak “buat hal:.

Yang sebenarnya anak itu mungkin penat, bosan dan sebagainya. Kita kenal anak kita macam mana kann. So, rancang mengikut kesesuaian kita dan keluarga kita, bukan hanya ikut itinerary yang disediakan orang lain.

Akhir kata, Selamat bercuti & semoga bermanfaat!

 

P/S: NAK TRAVEL FREE SEPERTI INI? JOM BACA INSENTIF TAMBAHAN YANG SAYA DAH DAPAT JUGA DI SINI

 

SALAM UKHWAH,

Ayu_RV_Adyani.

suka travel.lagi suka kalau travel percuma

Pin It on Pinterest

Share This