Mencari BISNES IDEAL SEPANJANG ZAMAN yang juga boleh dilakukan hanya dari rumah? Ketahui ciri-ciri bisnes yang yang ideal dan boleh dikategorikan sebagai work from home.JOM BACA ARTIKEL NI. WORK FROM HOME: 10 TIPS PILIH BISNES IDEAL SEPANJANG ZAMAN

10 TIPS PILIH BISNES IDEAL SEPANJANG ZAMAN:

Dalam bisnes, antara perkara yang penting ialah memastikan bisnes kita sentiasa boleh berjalan dalam apa juga keadaan. Bisnes kita merupakan bisnes yang menjadi periuk nasi kita. Tang kita iada bisnes, tiada hidangan di atas meja. Untuk itu, kita perlu berhati-hati memilih perniagaan yang ingin kita ceburi. Antara panduan yang kita boleh ambilkira ketika ingin memulakan dan memilih sesuatu perniagaan ialah:

 1. MODAL YANG RENDAH
 2. TIDAK BERGANTUNG PADA KEMAHIRAN PEKERJA
 3. OVERHEAD YANG RENDAH
 4. RISIKO RENDAH 
 5. “EXIT STRATEGY YANG JELAS”
 6. MARGIN KEUNTUNGAN YANG TINGGI
 7. PELANGGAN BERULANG/ REPEAT ORDER
 8. BISNES “AUTO-PILOT”
 9. PELANGGAN TIDAK BERHUTANG
 10. INDUSTRI TIDAK BERMUSIM

 

PENERANGAN BAGI SETIAP CIRI-CIRI BISNES YANG IDEAL:

(TERMASUKLAH BISNES SHAKLEE YANG RV ceburi sekarang):

 

1 MODAL YANG RENDAH.
 • Untuk memulakan bisnes, bagi yang newbies,modal yang ideal tidak terlalu banyak sehingga perlu berhutang dan sebagainya. Menurut Puan Ainon, modal ideal ialah di bawah rm 2000. Walaupun begitu, RV sendiri memulakan bisnes dengan hanya serendah rm 300- 750 sahaja. Boleh juga dapat serendah rm 35 tapi itu tanpa apa-apa barang dagangan.
 • aLHAMDULILLAH, WALAUPUN MODAL RENDAH, PULANGAN YANG DIPEROLEH rv SANGAT CEPAT DAN MARGIN UNTUK SANGAT TINGGI. Zero risiko kerugian. ALHADMULILLAH
2. TIDAK BERGANTUNG PADA KEMAHIRAN PEKERJA
 • Mencari pekerja yang mahir, sikap pekerja yang amanah dan baik adalah sangat susah. Melakukan bisnes yang tidak mengharapkan pekerja mahir yang berisiko berhenti dan buat ‘onar’ adalah sangat merumitkan. Apa yang kita boleh buat ialah menjalankan bisnes yang kita boleh buat sendiri dan ‘laverage’ kerja kepada sesiapa sahaja yang kita rasa layak tanpa terikat itulah lebi baik.
 • Sebarang bisnes yang bergantung kepada pekerja yang mahir adalah sangat sukar.
 • Bisnes RV boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja, asalkan ada keinginan untuk belajar
3. OVERHEAD YANG RENDAH
 • Gaji pekerja dan sewa premis adalah kos overhead yang sangat tinggi. Jika ia dapat dikurangkan, bukan sahaja tidak membebankan malah lebih baik untuk jangka panjang bisnes kita.
 • Lakukan bisnes yang tidak memerlukan premis khas ( work from home) contohnya dan menggunakan khidmat runner dan sebagainya
 • antara teknik  yang boleh digunakan untuk mengurangkan overhead ialah:
  • Mengupah pekerja freelance (outsource) bagi kerja-kerja bukan rutin seperti khidmat penghantaran, bila laman web dan menguruskan akaun
  • Melanggan virtual ofis jika perlu. Boleh juga menyewa atau berkongsi [ejabat atau kedai yang lebih murah
  • melantik agen atau memberi komisyen kepada orang lain untuk membuar jualan.
 • Ya, semua ni RV lakukan sendiri. pos di uruskan syarikat, kerja dari rumah sahaja. Ofis boleh guna branch shaklee yang siap adabilik seminar
4. RISIKO RENDAH
 • Paling penting, untuk permulaan, perlu pilih bisnes yang risiko rendah . Bermaksud jika rugi pun hanya kerana kita tidak mengusahakannya
5. “EXIT STRATEGY YANG JELAS”
 • Bisnes yang diusahakan perlu jelas akan hala tuju. Pastikan kategori bisnes kita samada ia boleh dijual, diwarisi mahupun boleh terus dibiarkan dengan terus menikmati hasilnya ( pasif income)
 • heheeh. Bisnes shaklee boleh diwarisi kepada anak-anak. Hasil bonus boleh digunakan untuk membina aset lain.

 

WORK FROM HOME: 10 TIPS PILIH BISNES IDEAL SEPANJANG ZAMAN

WORK FROM HOME: 10 TIPS PILIH BISNES IDEAL SEPANJANG ZAMAN

 

LAGI 5 TIPS PILIH BISNES IDEAL SEPANJANG ZAMAN: 

6. MARGIN KEUNTUNGAN YANG TINGGI
 • Margin keuntungan yang tinggi sangat penting dalam sesebuah bisnes. Namun ini bukan bermakna kita boleh meletakkan harga sesuka hati. Perlu kelulusan KPDNHEP juga.
7. PELANGGAN BERULANG/ REPEAT ORDER
 • Mendapatkan pelanggan tidak mudah. Pentingnya menjalankan bisnes yang high demand dan high repeat order adalah sangat penting. Kita menjaga data pelanggan dan memastikan pelanggan sediaadatetap menjadi pelanggan berulang kali disamping menambah bilangan pelanggan baru.
 • inilah juga boleh membawa kepada kesinambungan perniagaan agar semakin maju.
 • Again, jalankan perniagaan yang boleh memastikan pelanggan berulang kali membeli. Antaranya makanan, produk kesihatan, barang keperluan harian seperti sabun padan sebagainya
 • Terdapat banyak jenis bonus shaklee tawarkan. selain bous dari 5-42% sehingga lah insentif trip serta car bonus dan sebagainya.

PESANAN TUAN IRFAN KHAIRI UNTUK BISNES KESIHATAN KETIKA MUSIM PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN (PKP)AKIBAT WABAK COVID 19. Video ini RV dapat dari group whatsapp.

sumber:  group whatsapp

8. BISNES “AUTO-PILOT”
 • AUTO-PILOT bermaksud bisnes yang kita boleh jalankan secara automatik dan bersistem. Bermula dari jualan, perkhidmatan, penghantaran, training dan sebagainya.
 • Dalam group bisnes kami,Semuanya di uruskan oleh syarikat. Group kami ada sistem yang teratur. Orang baru mula akan diserap kedalam sistem dan seterusnya boleh berjaya sama seperti orang lain juga.
9. PELANGGAN TIDAK BERHUTANG
 • Ini paling penting . Mengutio hutang bukan perkara mudah. Dalam bisnes, jangan sesekali memberi hutang mahupun membuat hutang.
 • amalan bayar dahulu atau bayar sebaik sahaja mendapat produk atau menggunakan perkhidmatan adalah sangat perlu di praktikkan
 • Sangat-sangat penting ni.. kalau dalam group kami ada juga di ajar tentang pengurusan kewangan.
10. INDUSTRI TIDAK BERMUSIM
 • Untuk bertahan lama dan kekal, kita perlu memilih bisnes yang tidak bermusim. Antara industri yang kekal ialah yang berkaitan keperluan asasi seperti makanan, perlindungan, kesihatan dan urusan kematian.
 • Beberapa contoh industri yangtidak kekal ialah yang melibatkan fesyen, trend semasa, perhiasan, barangan bukan asas, barangan mewah dan sebagainya.
 • Kesihatan. salah satu industri yang tak pernah sunyi dan mendapat sambutan sepanjang zaman.

KETIKA ARTIKEL INI DITULIS, satu dunia sedang dilanda wabak pandemik COVID-19. Arahan kawalan pergerakan (pkp) di laksanakan seluruh Malaysia khasnya dan beberapa negara lain khsnya. Banyak industri terjejas. Alhamdulillah, RV terlibat dalam bisnes yang melibatkan kesihatan. dan ia adalah auto-pilot, boleh dilakukan di mana sahaja. Bisnes bukan sahaja tidak terjejas malah, semakin maju.

Sales meningkat dan keuntungan semakin tinggi. Bukan sahaja kalis ekonomi, amlah bisnes yang RV jalan kan ini juga available untuk dilakukan sepanjang zaman dan boelh dijalankan secar WORK FROM HOME. Jadi, ia sangat sesuai untuk sesiapa sahaja yang mempunyai keazaman dan keinginan untuk memulakan bisnes.

boleh baca cara mulakan bisnes shaklee dengan betul:

CARA MULAKAN BISNES SHAKLEE DENGAN BETUL

 

So, jika anda nak mulakan bisnes dari rumah, jom hubungi RV sekarang.

 

MACAMMANA CARA NAK MULAKAN NI?

Jom hubungi RV terus jika mempunyai permasalah mahupun memerlukan konsultasi. InsyaAllah,RV cuba bantu sebaik mungkin. RV tunjukkan cara nakMULAKAN BISNES IDEAL SEPANJANG ZAMAN ini dengan BETUL SERTA lebih bernilai untuk wang anda.TEKAN LINK NI;

www.wasap.my/01117547669/shakleeBLOG

JANGAN LUPA, ANDA BERHAK MENDAPAT KHIDMAT KONSULTASI DAN RUNDINGAN PERCUMA DARI RV.

Perkhidmatan meliputi perkara-perkara berikut:

 • Konsultasi masalah dan cadangan vitamin yang sesuai
 • cadangan pemakanan dan pengambilan vitamin yang betul
 • Tunjukcara bagaimana mendapatkan vitamin dengan harga ahli dengan mendaftar keahlian
 • Berpeluang mendapatkan keahlian percuma berserta bonus walaupun hanya untuk makan sendiri sekaligus berpeluang menjana pendapatan jika berminat.

JOM HUBUNGI RV SEKARANG!

www.wasap.my/601117547669/bisnesshaklee
fb: https://www.facebook.com/ruadyani
Youtube chanel: https://www.youtube.com/channel/UC-dDHdcnCF_yCpflObN3wbw?view_as=subscriber
instagram: ohmyvitamindotcom_shaklee
WEB: ohmyvitamin.com

#KONGSI KEBAIKAN
#SEBAR KEBAHAGIAAN

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG DAFTAR AHLI SHAKLEE DI SINI

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN.. MODAL SERENDAH RM75. PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

Pin It on Pinterest

Share This