5 PUNCA TOKSIN MASUK DALAM BADAN

DETOKSIFIKASI, ATAU ‘DETOKS’ boleh ditakrifkan sebagai pembersihan tubuh agar kita tampak dan rasa lebih hebat. APABILA KITA MENDETOKS, KITA SEBENARNYA MEMBUANG RACUN DAN KESEMUA YANG TIDAK BAIK DARIPADA SISTEM TUBUH BADAN KITA. Bagaimana toksin-toksin ini masuk ke dalam badan kita? Toksin ini terkumpul di dalam sistem tubuh badan kita setiap kali kita bernafas, bersenam, makan dan minum malah ia terkumpul lebih pantas dari tempoh pembuangan yang dilakukan tubuh badan manusia. Jom ketahui 5 PUNCA TOKSIN MASUK DALAM BADAN

Tahukah Anda?

Jerebu” (pencemaran udara) meningkatkan risiko rakyat Malaysia diserang penyakit semput, jangkitan pada saluran pernafasan, fungsi paru-paru menjadi terhad dan juga kegatalan pada mata dan kulit.

LIMA  SALURAN ATAU PUNCA TOKSIN MASUK DALAM BADAN YANG PERLU DIBERI PERHATIAN”

 1. TUBUH BADAN KITA SENDIRI
  • Setiap hari, tubuh kita juga menghasilkan toksin. Seiring dengan fungsinya untuk menghasilkan tenaga untuk melakukan kerja seharian atau senaman serta aktiviti lain turut mengeluarkan toksin. Tekanan dan bebanan ini mengakibatkan tubuh badan manusia menghasilkan toksin dengan sendirinya.
 2. DIET PEMAKANAN HARIAN KITA
  • Makanan yang diproses,mengandungi bahan pengawet, perasa dan pewarna tiruan dan racun serangga biasa terdapat di dalam hidangan harian kita dan ini mendedahkan kita kepada bahan kimia dan toksin.
 3. UDARA
  • Pencemaran udara yang sering terjadi seperti jerebu meningkatkan lagi risiko rakyat Malaysia diserang penyakit seperti semput, jangkitan pada saluran pernafasan, fungsi paru-paru menjadi terhad dan juga kegatalan pada mata dan kulit.
 4. AIR
  • Hujan asid, sisa dari pencemaran tanah, dan pelupusan sisa buangan secara besar-besaran telah mencemarkan air kita. Air paip biasa berkemungkinan mengandungi bahan kimia juga besi yang merbahaya dan yang mampu memberi kesan kepada kesihatan seperti tumbesaran terbantut, dan kerosakan organ dalaman
 5. GAYA HIDUP
  • Ada juga toksin yang kita sendiri pilih! Rokok, alkohol berlebihan dan pemakanan yang tidak seimbang adalah antara pilihan salah yang telah kita pilih dan menyebabkan toksin menjadi lebih banyak dari yang sedia ada.
KITA HIDUP DI DALAM DUNIA BERACUN

Terdapat banyak toksin yang wujud di dalam persekitaran kita, yang datangnya secara semula jadi daripada kandungan bahan kimia dan tiruan; lihat saja pada udara yang anda hirup, air yang anda teguk, peralatan dan perkakas yang anda sering gunakan, juga tempat yang anda selalu berada dan anda akan sedar kehadiran unsur yang bukan semula jadi atau tidak berkhasiat. Secara tidak sedar, toksin-toksin ini, menjadikan tubuh sebagai perumah dan kemudiannya merubah cara ianya berfungsi dengan menjadi yang lebih teruk! Pencemaran dan kesannya seringkali dikaitkan kepada berbagai masalah perubatan malahan meningkatkan risiko diserang pelbagai jenis penyakit.

PUNCA TOKSIN MASUK DALAM BADAN

5 PUNCA TOKSIN MASUK DALAM BADAN

5 PUNCA TOKSIN MASUK DALAM BADAN

BADAN KITA MELAKUKAN DETOX SETIAP MASA

Biarpun dalam keadaan normal dan sihat, tubuh kita akan terus mendetoks kesemua benda yang terdedah kepada toksin bagi memastikan ianya kekal bersih. Tubuh kita boleh mendetoks dengan sendirinya. Badan kita telah dilengkapkan dengan organ
yang membantu untuk proses detoks. Organ ini termasuklah hati, usus (termasuk kolon), buah pinggang, pundi kencing, paru-paru, sistem limpa, dan kelenjar peluh. Organ ini berfungsi membersihkan tubuh kita, atau menyahtoksin bagi memastikan kita kekal sihat. Malahan kulit kita menghasilkan toksin melalui peluh.

Secararingkasnya:

 • Paru-paru
  • membuang berbagai jenis gas seperti karbon dioksida dari saluran darah
 • Sistem limpa
  • beroperasi sebagai pembuang sisa paling utama dengan membuang serpihan, patogen, sel darah mati dan toksintoksin yang lain dari tubuh kita. Malah kulit kita juga menyahtoksin melalui kelenjar peluh.
 • Buah pinggang
  • menyingkirkan sisa dan air dari darah dalam bentuk air kencing yang kemudiannya dikeluarkan dari tubuh kita melalui pundi kencing.
 • Sistem penghadaman
  • meneutralkan pencemaran dan boleh memberitahu beberapa jenis penyakit yang lain yang mungkin kita tidak sedar, manakala usus pula akan menyalur keluar segala sisa dari tubuh kita setiap kali kita melakukan proses
   pembuangan.

DETOX BANTU KITA UNTUK KEKAL CERGAS

Jadi, sekiranya tubuh kita boleh membersihkan dirinya sendiri,mengapa anda perlu detoks? Kita perlu tahu, dengan sokongan nutrisi yang baik, tenaga sistem tubuh kita akan menjadi lebih kuat untuk mendapatkan semula tenaga dan kecergasan, memperbaiki kekuatan mental untuk kekal fokus dan menurunkan berat badan kita agar tampak lebih baik, sihat dan segar!

Ibaratnya, diri kita seperti kereta, di mana ia memerlukan minyak untuk kekal bergerak, namun, sehebat mana pun kereta itu, lambat laun; ia tetap akan mengalami kerosakan bagi mengekalkan prestasi peringkat optimum, ia perlu diservis dan dibersihkan serta diganti minyak hitam dan tayarnya.

Tanpa bantuan tambahan, badan kita mungkin akan dipenuhi toksin dan kesihatan kita akan turut terjejas. Semakin lama toksin terkumpul dalam tubuh, semakin tinggi kebarangkalian ia akan melumpuhkan organ dan memudaratkan fungsi tubuh kita.

Detoks ini bererti kita mengurangkan beban toksik yang terkumpul di dalam badan dan mengekalkan pretasi organ detoks
di dalam badan kita ini. so, now kita telah tahu apa itu detoks, teruskan membaca siri detox daripada RV untuk ketahui
lebih lanjut mengenai manfaat dan kehebatannya

ANDA JUGA MUNGKIN MEMINATI ARTIKEL:

Dalam Shaklee, kita mempunyai rangkaian produk untuk detox dalam set detox shaklee. boleh klik pada set detox shaklee untuk tahu lanjut tentang funsi setiap satu vitamin untuk proses detox.

set detox shaklee

set detox shaklee

anda nak tahu lebih lanjut tentang cara detox yang berkesan, selamat dan semulajadi? JOM HUBUNGI RV UNTUK DETAIL SELANJUTNYA.

Jom hubungi RV terus jika mempunyai permasalah mahupun memerlukan konsultasi. InsyaAllah,RV cuba bantu sebaik mungkin. RV tunjukkan cara nak dapatkan vitamin ini dengan harga yang lebih bernilai untuk wang anda.TEKAN LINK NI;

 www.wasap.my/01117547669/shaklee

JANGAN LUPA, ANDA BERHAK MENDAPAT KHIDMAT KONSULTASI DAN RUNDINGAN PERCUMA DARI RV.

Perkhidmatan meliputi perkara-perkara berikut:

 • Konsultasi masalah dan cadangan vitamin yang sesuai

 • cadangan pemakanan dan pengambilan vitamin yang betul

 • Tunjukcara bagaimana mendapatkan vitamin dengan harga ahli dengan mendaftar keahlian
 • Berpeluang mendapatkan keahlian percuma berserta bonus walaupun hanya untuk makan sendiri
 • sekaligus berpeluang menjana pendapatan jika berminat.

HUBUNGI RV SEKARANG,

RV AYUADYANI

sms@whatsapp@telegram : www.wasap.my/01117547669/shaklee

FB: R.V ADYANI AB RAHMAN

FP: ohmyvitamin.com

INSTAGRAM: ohmyvitamindotcom

WEB: ohmyvitamin.com

#KONGSI KEBAIKAN
#SEBAR KEBAHAGIAAN

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG DAFTAR AHLI SHAKLEE DI SINI

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN.. MODAL SERENDAH RM75. PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

Pin It on Pinterest

Share This