AIR KENCING BERBUIH DAN PROTEINURIA TANDA SAKIT BUAH PINGGANG. APA PUNCA DAN CARA RAWAT PROTEINURIA?

Penyakit buah pinggang adalah pembunuh senyap. Tanda dan gejalan hanya muncul pada peringkat akhir penyakit buah pinggang. Ujian pemeriksaan awal adalah penting terutamanya jika kita berisiko tinggi. Perkembangan penyakit buah pinggang boleh di lambatkan aau di hentikan jika dikesan lebih awal. Jom baca AIR KENCING BERBUIH DAN PROTEINURIA TANDA SAKIT BUAH PINGGANG. APA PUNCA DAN CARA RAWAT PROTEINURIA?

KAITAN PROTEINURIA TANDA SAKIT BUAH PINGGANG

Apakah proteinuria?

Proteinuria terjadi apabila terdapat peningkatan tahap protein yang luar biasa di dalam air kencing. Protein merupakan struktur asas yang membentuk semua sel badan. ia Hadir dalam darah Dan menjalankan fungsi-fungsi penting seperti melindungi badan daripada jangkitan, membantu dalam pembekuan Darah dan mengawal keseimbangan bendalir badan.

Kehadiran protein dalam air kencing Mungkin merupakan tanda awal penyakit buah pinggang di mana Ia selalunya gagal dikesan pada peringkat awal. Buah pinggang yang sihat menapis dan menyingkirkan bahan kumuhan darah serta mengekalkan bahan yang berguna dalam badan seperti protein. Kebanyakan protein adalah bersaiz besar di mana Ia sukar untuk melepasi unit penapisan buah pinggang atau glomerulus ke dalam air kencing kecuali melalui buah pinggang yang rosak. 2 jenis protein yang biasa dijumpai dalam air kencing adalah elemen yang mengawal isipadu Darah dan globulin yang merupakan protein antibodi.

Albuminuria adalah istilah yang biasa digunakan ketika albumin didapati dalam sampel air kencing. Microalbuminuria mungkin menunjukkan bahawa buah pinggang anda rosak dan menyebabkan kebocoran albumin ke dalam air kencing dalam kuantiti yang amat kecil atau micro. Apabila fungsi buah pinggang semakin menurun jumlah albumin yang didapati dalam air kencing akan meningkat dan microalbuminuria menjadi proteinuria.

Apakah penyebab TERJADINYA PROTEINURIA TANDA SAKIT BUAH PINGGANG?

Keradangan atau kerosakan sistem penapisan buah pinggang merupakan punca yang paling umum bagi proteinuria. Keadaan ini Biasanya disebut sebagai glomerulonephritis atau nephritis.

Diabetis dan tekanan darah tinggi merupakan dua faktor risiko utama proteinuria kerana kedua-dua keadaan ini merosakkan sistem penapisan buah pinggang anda. Umur yang semakin meningkat, peningkatan berat badan dan sejarah penyakit keluarga yang tertentu juga boleh meningkatkan risiko untuk proteinuria.

Penyakit kardiovaskular juga dikaitkan dengan proteinuria. saluran darah yang rosak boleh menyebabkan kegagalan jantung atau stroke serta kegagalan buah pinggang.

Antara contoh proteinurea sementara yang bukan tanda kerosakan buah pinggang yang signifikan termasuk:

  • Berlaku berikutan senaman berat
  • Semasa demam
  • Semasa jangkitan saluran kencing

Apakah gejala-gejala proteinuria?

Dalam kes tertentu ia mungkin tidak ada tanda atau gejala yang berkaitan dengan keadaan ini. jika tahap proteinuria tinggi secara berterusan, ia berkemungkinan menyebabkan kandungan protein dalam darah akan menurun. penurunan ini membenarkan bendalir mengalir keluar melalui dinding saluran darah Dan mengakibatkan kawasan tisu lembut bengkak seperti di sekitar mata dan bahagian-bahagian badan lain iaitu kaki dan tangan.

Jumlah dan jenis protein dalam air kencing menunjukkan perubahan Yang sudah berlaku pada buah pinggang. kehadiran proteinuria dalam jumlah yang sedikit dan tidak tetap Biasanya tidak signifikan tapi kadangkala tahap Dialah tu merupakan tanda awal penyakit buah pinggang kronik atau CKD yang boleh bertambah buruk dari semasa ke semasa. Ada kemungkinan di mana jumlah protein yang besar hadir di dalam air kencing Tapi pada haqiqatnya masalah yang membawa kepada keadaan ini boleh diubati. Proteinuria yang berterusan Biasanya menunjukkan keadaan yang serius di mana Ia boleh berkembang menjadi penyakit buah pinggang. Oleh itu proteinuria harus sentiasa di periksa secara mendalam.

Apakah ujian Pengesanan proteinuria?

Ujian Pengesanan yang paling mudah untuk proteinuria adalah merendam strip uji yang mengandungi bahan kimia ke dalam sampel air kencing. Warna strip uji akan bertukar jika terdapat parti yang berlebihan dalam air kencing. Jika terdapat dua ujian yang positif untuk protein selama beberapa minggu anda dikatakan mempunyai proteinuria berkekalan.

microalbuminuria juga boleh dikesan dengan satu strip uji. Tak protein boleh diukur dengan satu ujian air kencing pula sama ada sample air kencing tunggal atau koleksi air kencing yang dikumpul dalam satu tempoh masa. Nilai yang normal bagi hujan ni adalah kurang daripada 15 ke 30 mg/l. Ujian microalbumin harus dilakukan sekurang-kurangnya sekali dalam setahun Jika anda menghidap diabetis.

Apa yang doktor Anda mungkin sarankan ialah ujian koleksi air kencing 24 jam. Ia digunakan untuk menentukan jumlah protein dengan lebih tepat dan mengenalpasti tahap kerosakan buah pinggang itu sama ada ringanx sederhana atau serius. Selain itu ujian nisbah protein atau kreatinin dalam air kencing semasa mungkin disarankan. Keputusan ujian ini hampir sama dengan ujian koleksi air kencing 24 jam. Creatinine merupakan sisa buangan yang dihasilkan semasa aktiviti otot dan Biasanya dikeluarkan oleh buah pinggang.

Ujian darah juga mungkin disarankan oleh doktor untuk mengesan sebab sebab kemungkinan yang mengakibatkan kehilangan protein.

UIAN STRIP AIR KENCING UNTUK PROTEINURIA TANDA SAKIT BUAH PINGGANG

UIAN STRIP AIR KENCING UNTUK PROTEINURIA TANDA SAKIT BUAH PINGGANG

Bagaimanakah proteinuria dirawat?

Doktor akan periksa tahap protein dalam air kencing untuk kenalpasti protein itu meningkat atau menurun. Pemeriksaan lanjutan diperlukan untuk siasat punca dan tahap kerosakan buah pinggang. Biopsy buah pinggang merupakan satu-satunya cara untuk kenalpasti punca proteinuria dengan tepat. Jarum akan dimasukkan ke dalam buah pinggang melalui kulit dan sedikit simple jaringan tisu buah pinggang akan dikeluarkan untuk pemeriksaan di bawah mikroskop.

Jika penyebab yang didapati melalui baru isi buah pinggang boleh dirawat proteinuria dapat dipulihkan. Namun, sebahagian besar penyakit buah pinggang tidak boleh disembuhkan tapi perkembangannya boleh diperlahankan dengan rawatan yang sesuai

baca: VIVIX tonik anti penuaan sel terbaik

Sekarang penggunaan perencat ACE atau penghalang reseptor  angiotestin telah terbukti sebagai rawatan yang berkesan untuk kurangkan proteinuria. pengurangan proteinuria bermakna rawatan tersebut memberi hasil yang baik Walau apapun puncanya. Rawatan ini menjadi pendekatan seragam dalam kebanyakan kes.

Jika proteinuria adalah berpunca daripada diabetes atau tekanan darah tinggi Sasaran pertama adalah pengurusan diri yang baik terhadap tahap gula darah dan tekanan darah. Doktor mungkin akan sarankan perencat ACE dan penghalang reseptor angiotestin. Ubat ini didapati untuk melindungi fungsi buah pinggang di samping mengawal tekanan darah. Ia juga bertujuan untuk mengurangkan jumlah protein dalam air kencing.

Bagaimanakah proteinuria dicegah?

Individu yang berisiko untuk mendapat CKD memerlukan pemeriksaan rutin dengan doktor mereka untuk mengesan dan mengubati penyakit buah pinggang sebelum ia bertambah buruk. Individu dalam kategori berisiko termasuk mereka yang:

Artikel ini berdasarkan Rujukan daripada brosur terbitan Yayasan buah pinggang kebangsaan Malaysia

SO, marilah kita menjaga KESIHATAN. Lakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala. Amalkan gaya hidup sihat. Makan makanan berkhasiat, bersenam secara berkala serta makan suplemen dengan bijak. Sayangi bauh pinggang kita.

**************************************************************************************************************

UNTUK SEBARANG PERTANYAAN BERKAITAN SUPLEMEN SHAKLEE, 

Boleh juga hubungi RV terus jika mempunyai permasalah mahupun memerlukan konsultasi. InsyaAllah,RV cuba bantu sebaik mungkin.

JANGAN LUPA, ANDA BERHAK MENDAPAT KHIDMAT KONSULTASI DAN RUNDINGAN PERCUMA DARI SAYA.

Perkhidmatan meliputi perkara-perkara berikut:

  •  Konsultasi masalah dan cadangan vitamin yang sesuai
  •  cadangan pemakanan dan pengambilan vitamin yang betul
  •  Tunjukcara bagaimana mendapatkan vitamin dengan harga ahli dengan mendaftar keahlian
  •  Berpeluang mendapatkan keahlian percuma berserta bonus walaupun hanya untuk makan sendiri

sekaligus berpeluang menjana pendapatan jika berminat.

***************************************************************************************************

NAK CUBA RANGKAIAN PRODUK DARI SHAKLEE YANG DIJAMIN SENTIASA SELAMAT, SEMULAJADI DAN BERKESAN?

HUBUNGI SAYA SEKARANG,

RV AYUADYANI

sms@whatsapp@telegram : www.wasap.my/01117547669/shaklee

FB: R.V ADYANI AB RAHMAN

FP: ohmyvitamin.com

INSTAGRAM: ohmyvitamindotcom

WEB: ohmyvitamin.com

#KONGSI KEBAIKAN
#SEBAR KEBAHAGIAAN

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG DAFTAR AHLI SHAKLEE DI SINI

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN.. MODAL SERENDAH RM80. PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

Pin It on Pinterest

Share This