Umum mengetahui, protein merupakan salah satu kelas makanan yang sangat penting untuk badan kita. Antara fungsi protein ialah memberi tenaga dan membina sel. Tahukah anda, protein yang cukup juga diperlukan jika ingin mendapatkan berat badan yang ideal dan membantu untuk turunkan berat dengan cepat. Jom kita telusuri apakah 5 PERANAN PROTEIN UNTUK KURUS DENGAN CEPAT.

 

5 PERANAN PROTEIN UNTUK KURUS DENGAN CEPAT

1. MEMBERI TENAGA BERPANJANGAN

 • Protein dicerna sebelum ianya dibebaskan sebagai tenaga, ia adalah sumber rangsangan tenaga yang lebih baik untuk jangka masa panjang. Protein dicerna secara perlahan dan membantu kita untuk mengekalkan tenaga berpanjangan.Secara tidak langsung, ia membolehkan kita untuk melakukan kerja dengan baik sepanjang hari.

2. MEMBANTU MEMBINA OTOT

 • Apabila digabungkan dengan senaman, protein membantu pembentukan otot. Ini sering disalahertikan sebagai penambahan berat badan. Berat otot dan berat lemak biasa adalah benda yang berbeza. Penambahan berat otot adalah lebih baik berbanding penambahan berat lemak.
 • Pemakanan tinggi protein membantu meningkatkan metabolisma, protein membantu mengekalkan berat badan kita. Dengan syarat, kita memilih protein yang berasaskan sumber terbaik, dan tidak mengandungi gula pasir putih  untuk pastikan ukur lilit badan kita tak bertambah.
BEZA ANTARA BERAT LEMAK DAN BERAT OTOT

BEZA ANTARA BERAT LEMAK DAN BERAT OTOT

3. MEMBAKAR KALORI

 •  Otot membakar kalori, lebih banyak otot yang kita miliki, maka lebih banyak kalori tubuh kita boleh terbakar. Protein pula membantu dalam  membentuk dan membina otot. Dengan pengambilan protein secara konsisten, kita melatih badan untuk membakar kalori secara berterusan dan meningkatkan metabolisma dan pembakaran lemak.
 • Jadi, protein juga perlu diambil selepas menjalankan aktiviti fizikal!

4. MENGAWAL SELERA DAN MENGURANGKAN KEINGINAN MAKAN

 • Salah satu fakta tentang protein ialah, Protein membantu meningkatkan rembesan hormon peptide YY, yang menyababkan kita berasa kenyang lebih lama. SO, secara tak langsung, ia membantu mengawal selera makan kita, oleh itu kita akan makan kalori yang sedikit dalam hidangan seterusnya. Best kan?
 • Kajian juga menunjukkan bahawa pengambilan sarapan pagi yang tinggi protein mempunyai kesan yang signifikan dalam mengawal nafsu makan serta pengambilan snek lewat malam. Yalah, bila kita dah cukup protein, dah kenyang, takdelah kita ni nak makan merapu lagi kan.
 • jemput baca:  10 MAKANAN PERLU DIELAKKAN KETIKA BERDIET UNTUK TURUNKAN BERAT

Protein is an important component of every cell in the body. Hair and nails are mostly made of protein. Your body uses protein to build and repair tissues. You also use protein to make enzymes, hormones, and other body chemicals. Protein is an important building block of bones, muscles, cartilage, skin, and blood.SUMBER

5. MAKANAN BERKHASIAT

 • Untuk mendapatkan berat badan yang ideal, selain bersenam dan mengambil suplemen, diet yang mengandungi makanan berkhasiat juga perlu di amalkan. Ikut nisbah pengambilan seperti yang disarankan iaitu suku suku separuh. Protein adalah salah satu kelas makanan yang perlu diambil! sukusuku separuh tu ia;ah nisbah kepada: suku protein, suku karbohidrat, dan separuh lemak.
PINGGAN SIHAT SUKU SUKU SEPARUH

PINGGAN SIHAT SUKU SUKU SEPARUH

 

APA SUMBER PROTEIN TERBAIK?

Shake Protein adalah cara terbaik untuk menambah protein tambahan dalam diet kita. Ia juga bertindak sebagai makanan sihat yang mudah berbanding makanan sejuk beku atau makan segera yang berminyak.

PERKONGSIAN MENGENAI ESP:

ESP protein shake, bukan sahaja sedap, tetapi juga mudah diambil dan disediakan, hanya tambah sebuk protein ke dalam minuman kegemaran kita atau air dan kocak untuk tubuh yang lebih sihat! [baca:8 RESEPI MINUMAN PROTEIN ESP YANG SEDAP MENJILAT BIBIR SEHINGGA TITISAN AKHIR]

Jom dengar sedikit perkongsian RV mengenai protein ESP yang diamalkan oleh suami RV sewaktu dalam proses turunkan berat sebanyak 40 kg dalam masa 4 bulan sahaja. ( perkongsian; Cikgu azfar kongsi tips turun berat badan 40KG dalam masa 4 bulan)

MACAM MANA NAK GUNAKAN PROTEIN NI SEMAKSIMA MUNGKIN UNTUK Bantu turunkan berat?

JOM SERTAI AKBAT. APA ITU AKBAT?JOM BACA INFO AKBAT:

 AKBAT PROGRAM KURUS DENGAN SIHAT DAN SELAMAT

Jom hubungi RV terus jika mempunyai permasalah mahupun memerlukan konsultasi. InsyaAllah,RV cuba bantu sebaik mungkin. RV tunjukkan cara nak dapatkan set kesihatan ini dengan harga yang lebih bernilai untuk wang anda.TEKAN LINK NI;

 www.wasap.my/01117547669/shakleeblog

JANGAN LUPA, ANDA BERHAK MENDAPAT KHIDMAT KONSULTASI DAN RUNDINGAN PERCUMA DARI RV.

Perkhidmatan meliputi perkara-perkara berikut:

 • Konsultasi masalah dan cadangan vitamin yang sesuai
 • cadangan pemakanan dan pengambilan vitamin yang betul
 • Tunjukcara bagaimana mendapatkan vitamin dengan harga ahli dengan mendaftar keahlian
 • Berpeluang mendapatkan keahlian percuma berserta bonus walaupun hanya untuk makan sendiri
 • sekaligus berpeluang menjana pendapatan jika berminat.

HUBUNGI RV SEKARANG,

RV AYUADYANI

sms@whatsapp@telegram : www.wasap.my/01117547669/shaklee

FB: R.V ADYANI AB RAHMAN

FP: ohmyvitamin.com

INSTAGRAM: ohmyvitamindotcom

WEB: ohmyvitamin.com

#KONGSI KEBAIKAN
#SEBAR KEBAHAGIAAN

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG DAFTAR AHLI SHAKLEE DI SINI

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN.. MODAL SERENDAH RM75. PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

Pin It on Pinterest

Share This