MANFAAT KOLAGEN

Kolagen terkenal dengan manfaatnya terhadap kesihatan, terutamanya kulit. Penghasilan kolagen secara semulajadi menurun seiring dengan peningkatan usia, menyebabkan kehilangan keanjalan, ketegangan, penghasilan kedutan dan garis halus. Ketahui 3 manfaat kolagen dan mengapa kita perlu mengekalkan tahap kolagen optimum dalam badan.

3 MANFAAT KOLAGEN

3 MANFAAT KOLAGEN

3 MANFAAT KOLAGEN UNTUK BADAN:

1. TEGANGKAN KULIT

 • 30% protein dalam badan kita adalah kolagen. Ia memegang semua sel kulit bersama. Ia mengekalkan keanjalan kulit dan pastikan ikatan bahagian dalaman dan luaran kulit tetap kuat.
 • Namun, pendedahan kepada pelbagai factor, termasuk usia, boleh menyebabkan kulit kita hilang keanjalan dan ketegangan secara beransur-ansur.
 • Suplemen tambahan yang mengandungi kolagen perlu diamalkan setiap hari untuk menampung keperluan kolagen dalam badan kita seharian.

2.  MENYOKONG KESIHATAN SENDI

 • Kolagen merupakan salah satu struktur asas sendi. Jadi, Kolagen berperanan dalam menyokong kekuatan, fleksibiliti dan pergerakan sendi
 • Tambahan pula, Kolagen kaya denga asid amino untuk memberikan sokongan dan keanjalan kepada tisu penghubung seperti tulang rawan, tulang tendon dan ligament untuk menyokong gaya hidup aktif kita

3. RAMBUT DAN KUKU YANG CANTIK MENAWAN

 • Rambut dan kuku kita memerlukan kolagen untuk kekuatan dan keanjalan.
 • Dengan mempunyai gudang penyimpanan kolagen yang mencukupi, ia menyokong penyerapan nutrien pada kulit kepala dan membina semula struktur asas kuku, supaya mereka tumbuh sihat, memberikan anda  rambut berkilat dan kuku yang kuat.

WAH.. Jadi, tidak hairanlah jika kita semua sukakakan kolagen. banyak rupanya manfaat kolagen. Dan ini juga bermakna, kolagen bukan hanya untuk perempuan atau wanita sahaja kan?

http://ohmyvitamin.com/collagen-powder/

http://ohmyvitamin.com/collagen-powder/

Walaupun badan kita dapat mengahsilkan kolagen, tapi kadar penghasilan kolagen dalam badan kita dalah semakin menurun.

korang tahu tak?

Menurut Pembantu Profesor dermatologi di University Of Pittsburgh dan Pengarah Pembedahan Kosmetik dan Pusat Kesihatan Kulit, selepas umur 20 tahun, badan anda menghasilkan kurang 1% kolagen berbanding tahun sebelumnya. Pengurangan ini membawa kepada garis halus, kedutan, dan kulit yang kering serta kusam. Ini tidak sepatutnya menghalang anda daripada kelihatan dan berasa lebih muda tahun demi tahun, jadi mula ambil kolagen sekarang!

Selain itu, Pencemaran alam sekitar, bahan kimia berbahaya dan sinar UV menghasilkan radikal bebas di bawah kulit anda, menyebabkan kerosakan termasuk kolagen.

Pendedahan berterusan kepada faktor ini dalam jangka masa panjang boleh mengakibatkan tahap kolagen menjadi rendah, menyebabkan penuaan pramatang. Walaupun anda tidak boleh mengelakkan diri dari pencemaran ini dan sinar UV, anda boleh mengekalkan tahap optimum kolagen untuk kulit yang sihat, muda melalui pengambilan harian kolagen.

MANFAAT KOLAGEN AKAN DIPEROLEH SECARA MAKSIMA BILA KITA MENGAMALAKN SUPLEMEN DARI SUMBER KOLAGEN TERBAIK. APA SUMBER KOLAGEN TERBAIK?

COLLAGEN POWDER

COLLAGEN POWDER

Semestinya, kolagen powder Shaklee .. Boleh baca selanjutnya tentang perbezaan dan manfaat collagen powder dan mendapatkannya untuk kesihatan dan kecantikan anda! NAK KOLAGEN? JOM RISIK2

Boleh juga hubungi Ayu terus jika mempunyai permasalah mahupun memerlukan konsultasi. InsyaAllah, Ayu cuba bantu sebaik mungkin.

JANGAN LUPA, ANDA BERHAK MENDAPAT KHIDMAT KONSULTASI DAN RUNDINGAN PERCUMA DARI SAYA.

Perkhidmatan meliputi perkara-perkara berikut:

 •  Konsultasi masalah dan cadangan vitamin yang sesuai
 •  cadangan pemakanan dan pengambilan vitamin yang betul
 •  Tunjukcara bagaimana mendapatkan vitamin dengan harga ahli dengan mendaftar keahlian
 •  Berpeluang mendapatkan keahlian percuma berserta bonus walaupun hanya untuk makan sendiri

sekaligus berpeluang menjana pendapatan jika berminat.

***************************************************************************************************

NAK CUBA RANGKAIAN PRODUK DARI SHAKLEE YANG DIJAMIN SENTIASA SELAMAT, SEMULAJADI DAN BERKESAN?

HUBUNGI SAYA SEKARANG,

AYUADYANI

sms@whatsapp@telegram : www.wasap.my/60147375771/shaklee

FB: R.U ADYANI AB RAHMAN

FP: ohmyvitamin.com

INSTAGRAM: ohmyvitamindotcom

WEB: ohmyvitamin.com

#KONGSI KEBAIKAN
#SEBAR KEBAHAGIAAN

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN.. MODAL SERENDAH RM75. PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

 

Rujukan:

 • Varani J et al. Decreased Collagen Production in Chronogically Aged Skin. The American Journal of Pathology. 2006 Jun; 168(6): 1861–1868.
 • Asserin, J., Elian Lati, Toshiaki Shioya, Janne Prawitt. The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials. Journal of Cosmetic Dermatology, 14, 291—301.
 •  Bruyère, B. Zegels, L. Leonori, V. Rabenda, A. Janssen, C. Bourges, J.-Y. 2012. Effect of collagen hydrolysate in articular pain: A 6-month randomized, double-blind, placebo controlled study. Complementary Therapies in Medicine, Volume 20, Issue 3, Pages 124-130.
 • Why does skin wrinkle with age? What is the best way to slow or prevent this process?. The Science. Scientific American. https://www.scientificamerican.com/article/why-does-skin-wrinkle-wit/
 • Varani, J., Dame, M. K., Rittie, L., Fligiel, S. E. G., Kang, S., Fisher, G. J., & Voorhees, J. J. (2006). Decreased Collagen Production in Chronologically Aged Skin�: Roles of Age-Dependent Alteration in Fibroblast Function and Defective Mechanical Stimulation. The American Journal of Pathology, 168(6), 1861–1868. http://doi.org/10.2353/ajpath.2006.05130

Pin It on Pinterest

Share This