Asid lemak omega 3 adalah lemak yang sihat atau baik yang diperlukan untuk menyokong fungsi normal tubuh. Omega 3 telah dikaji secara meluas berkenaan manfaatnya terhadap tubuh badan. Selain untuk kesihatan jantung, omega 3 juga baik untuk kesihatan sendi, kehamilan dan fungsi otak. BAGAIMANA OMEGA-3  MEMBERI MANFAAT UNTUK OTAK?

OTAK KITA MEMERLUKAN OMEGA-3 UNTUK BERFUNGSI DENGAN BAIK

MANFAAT OMEGA 3 UNTUK FUNGSI OTAK

Otak kita terdiri daripada hampir 60% lemak dan kebanyakan sistem saraf terdiri dari lemak. Korteks serebrum yang bertanggungjawab untuk ingatan dan perhatian, dianggarkan mengandungi 20% DHA.

EPA dan DHA telah dikaji untuk:

  • Penglibatan dalam penghantaran maklumat di antara saraf
  • kesan positif kepada perasaan, kognitif, daya, ingatan dan perhatian
  • Memberikan kesan penuaan yang sihat, di mana boleh melambatkan permulaan penyakit yang berkaitan dengan usiadan minda seperti alzheimer dan demensia/nyanyuk.

Menurut kajian, orang dewasa yang memiliki kandungan asid lemak omega 3 serta vitamin B, C, D dan E yang tinggi dalam darah didapati boleh berfikir dengan lebih baik. Saiz otak mereka juga lebih besar.
Sebaliknya, orang dewasa dengan lemak trans yang tinggi mendapat keputusan yang kurang memberangsangkan dalam ujian berfikir berbanding kumpulan yang kandungan lemak tidak sihat mereka rendah. Kajian terbaharu itu turut merumuskan bahawa golongan terbabit mengalami masalah pengecutan saiz otak

Haish!BOLEH KE OTAK JADI KECIL?Bukan otak yang kecil tapi jisim otak yang mengecut?

PERBANDINGAN OTAK YANG NORMAL VS OTAK PESAKIT ALZHEIMER

“Pemilik kandungan vitamin yang banyak itu memperlihatkan fungsi kognitif yang lebih baik dan mempunyai otak yang lebih besar,” kata pengkaji dari Jabatan Neurologi, Universiti Kesihatan dan Sains Oregon di Portland, Amerika Syarikat, Gene Bowman.

Penemuan yang disiarkan dalam jurnal Neurology itu mendapati mereka yang memiliki kandungan tersebut dalam kuantiti yang lebih menunjukkan keupayaan menyelesaikan masalah yang lebih baik.

Sebahagian pengecutan dan pengecilan otak adalah disebabkan oleh faktor penuaan. Namun, banyak kes pengecilan otak berkait rapat dengan masalah mental dan penyakit Alzheimer. Penyelidik menemui bahawa vitamin tersebut memberi kesan yang besar dalam aspek berfikir dan ia bekerja dengan cara yang berbeza di dalam otak.

MACAM MANA NAK DAPATKAN SUMBER OMEGA 3?

Antara makanan yang membekalkan asid lemak omega-3 adalah dari kekacang, ikan dan sayuran seperti di bawah:

SUMBER OMEGA-3

 

Bagi melengkapkan nutrisi omega-3, kita juga boleh mengamalkan suplemen dalam diet harian. OMEGA GUARD SHAKLEE merupakan salah satu suplemen terbaik yang membekalkan omega-3. Boleh baca lanjut mengenai keistimewaan omega guard shaklee berbanding suplemen lain di sini. 

OMEGA GUARD MINYAK IKAN TULEN BERKEPEKATAN TINGGI

BAGAIMANA CARA NAK DAPATKAN OMEGA GUARD, SI MINYAK IKAN BERGRED FARMASEUTIKAL NI?Boleh je hubungi Ayu atau boleh dapatkan terus di sini:

BELI OMEGA GUARD SHAKLEE DI SINI

Boleh juga hubungi Ayu terus jika mempunyai permasalah mahupun memerlukan konsultasi. InsyaAllah, Ayu cuba bantu sebaik mungkin.

JANGAN LUPA, ANDA BERHAK MENDAPAT KHIDMAT KONSULTASI DAN RUNDINGAN PERCUMA DARI SAYA.

Perkhidmatan meliputi perkara-perkara berikut:

  • Konsultasi masalah dan cadangan vitamin yang sesuai
  • cadangan pemakanan dan pengambilan vitamin yang betul
  • Tunjukcara bagaimana mendapatkan vitamin dengan harga ahli dengan mendaftar keahlian
  • Berpeluang mendapatkan keahlian percuma berserta bonus walaupun hanya untuk makan sendiri
  • sekaligus berpeluang menjana pendapatan jika berminat.

Salam Sayang,

AyuAdyani,

tel/whatsapp/telegram: 0147375771

facebook: R.u Adyani Ab Rahman

page: ohmyvitamin.com

insatgram: ohmyvitamindotcom

COD: RAWANG,SELAYANG, GOMBAK & KAWASAN SEKITAR. POS SELURUH MALAYSIA TERMASUK SABAH & SARAWAK, BRUNEI DAN SINGAPORE.

Pin It on Pinterest

Share This