SEJAUH MANAKAH KETEPATAN ALAT UJIAN KEHAMILAN? Alat ujian kehamilan berfungsi untuk mengukur kehadiran hormon HUMAN CHRONIC GONADOTROPIN (HCG) dalam urin. Hormon-hormon ini dihasilkan oleh sel yang terdapat dalam plasenta. Bila waktu sesuai untuk menguji KETEPATAN ALAT UJIAN KEHAMILAN? Jom baca selanjutnya.

BILA WAKTU SESUAI UNTUK UJI KETEPATAN ALAT UJIAN KEHAMILAN

Dalam masa 14 hari selepas persenyawaan, ( kira-kira dari tarikh jangkaan haid) alat ujian kehamilah sudah boleh digunakan untuk mengesahkan kehamilan. Namun, kebanyakan alat yang ada tidak cukup sensitif untuk menjamin ketepatan ujian.

Keputusan yang tepat akan diperoleh sekurang-kurangnya seminggu selepas tarikh jangkaan haid.Kebanyakan alat ujian kehamilan yang ada di pasaran mengesahkan 99% ujiannya tepat. Namun kepurusan juga berbeza mengikut individu. Ini adalah kerana kandungan hCG dalam urin pada mana-mana hari selepas persenyawaan adalah berbeza dari seorang wanita dengan wanita yang lain.

 

BAGAIMANA MENGGUNAKAN ALAT UJIAN KEHAMILAN?

Perkara pertama yang perlu di titikberatkan ialah melihat tarikh luput alat tersebut. Pastikan juga ia disimoan di tempat yang  tidak terdedah kepada sinaran matahari ataupun terlalu lembap bagi memastikan ia boleh berfungsi dengan baik.

Kebiasaannya, terdapat cara penggunaan dan mempunyai penunjuk yang menunjukkan sama da ujian ini sahih atau sebaliknya. Jika penunjuk tidak dapat berfungsi dengan baik, ujian juga mungkin tidak sahih. Kebanyakan ujian menjelaskan keputusan boleh diperoleh dalam masa lima  minit sahaja.

Bagi kesan yang lebih baik, kita perlu membuat ujian pada waktu pagi kerana pada ketika ini, urin adalah lebih pekat.Jika ujian diperoleh adalah negatif, dan kita juga belum di datangi haid,perlu tunggu dalam seminggu lagi sebelum membuat ujian ke dua.

Perlu juga berjuma doktor sekiranya selepas ujian kedua masih negatif dan haid belum tiba. Namun jika positif, kita perlu menjaga makanan dan diet seharian kita agar tidak menjejaskan bayi dalam kandungan serta kesihatan kita.Boleh baca nutrisi ibu hamil di sini:

6 NUTRISI PENTING IBU HAMIL

 

ADAKAH KEMUNGKINAN UNTUK MENDAPAT KEPUTUSAN YANG SALAH?

Berdasarkan kajian yang dijalankan, ada juga keadaan yang mana keputusan penguji adalah positif, tetapi dia tidak mengandung. Atau jika selepas kita buat ujian adalah positif, tetapi selepas itu didatangi haid, kita mungkin mengalami keadaan yang dinamakan “chemical pregnancy”

Ia adalah keadaan di mana telur yang telah disenyawakan memasuki rahim dan berkembang dengan baik. Tetapi sebaik sahaja ia hendak menjalankan kerja-kerja menghasilkan hCG, perkembangannya terhenti disebabkan gangguan-gangguan lain. Sekiranya ia berlaku, kita akan alami haid yang banyak dalam tempoh beberapa hari sebelum ia kembali normal.

Yang terbaik, jumpa doktor untuk dapatkan kepastian dan lebih tepat.

OK, itu sahaja untuk entry kali ini,moga memberi manfaat buat kita. Sebarang pertanyaan tentang nutrisi hamil, atau TTC, ikhtiar hamil atau kesuburan, berpantang dan menyusu, boleh hubungi RV untuk tahu lebih lanjut. insyaAllah RV cuba bantu kongsi mana yang terbaik.

 

MACAMMANA CARA NAK RV?

Jom hubungi RV terus jika mempunyai permasalah mahupun memerlukan konsultasi. InsyaAllah,RV cuba bantu sebaik mungkin. RV tunjukkan cara nak dapatkan vitamin ini dengan harga yang lebih bernilai untuk wang anda.TEKAN LINK NI;

www.wasap.my/01117547669/shakleeBLOG

JANGAN LUPA, ANDA BERHAK MENDAPAT KHIDMAT KONSULTASI DAN RUNDINGAN PERCUMA DARI RV.

Perkhidmatan meliputi perkara-perkara berikut:

  • Konsultasi masalah dan cadangan vitamin yang sesuai
  • cadangan pemakanan dan pengambilan vitamin yang betul
  • Tunjukcara bagaimana mendapatkan vitamin dengan harga ahli dengan mendaftar keahlian
  • Berpeluang mendapatkan keahlian percuma berserta bonus walaupun hanya untuk makan sendiri sekaligus berpeluang menjana pendapatan jika berminat.

JOM HUBUNGI RV SEKARANG!

www.wasap.my/601117547669/bisnesshaklee

fb: https://www.facebook.com/ruadyani

Youtube chanel: https://www.youtube.com/channel/UC-dDHdcnCF_yCpflObN3wbw?view_as=subscriber

instagram: ohmyvitamindotcom_shaklee

WEB: ohmyvitamin.com

#KONGSI KEBAIKAN
#SEBAR KEBAHAGIAAN

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG DAFTAR AHLI SHAKLEE DI SINI

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN.. MODAL SERENDAH RM75. PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

Pin It on Pinterest

Share This