PCOS: APA TANDA, RISIKO DAN CARA RAWAT PCOS AGAR MUDAH HAMIL?

Apakah penyakit polycystic ovarian syndrome (PCOS)? PCOS ni tak sama dengan cyst mahupun fibroid tau.  Sebagai salah seorang yang pernah mengalami masalah PCOS ni, Saya terpanggil untuk berkongsi topik ini. Jom selami PCOS: APA TANDA, RISIKO DAN CARA RAWAT PCOS AGAR MUDAH HAMIL?

TANDA PCOS, RISIKO PCOS DAN CARA RAWAT PCOS

TANDA, RISIKO DAN CARA RAWAT PCOS

TAHUKAH ANDA?

PCOS adalah suatu keadaan di mana kilang telur atau ovari yang terdapat pada seseorang wanita akan menjadi bengkak kerana benih-benih telur telah terperangkap di dalam ovari dan tidak dapat melakukan proses penetasan pada waktu subur. Dan apabila keadaan seperti ini berlaku, lama-kelamaan ovari akan membengkak dan menimbulkan masalah lain.

Penyakit PCOS ini disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon di dalam badan, di mana terdapat berlebihan hormon lelaki dan insulin di dalam pesakit. Ini boleh mengakibatkan kitaran haid yang tidak teratur disebabkan tiada ovulasi, haid yang berpanjangan dan banyak, kemandulan, obesiti, pengangguan metabolisme gula dan kolesterol

APA ITU PCOS OHMYVITAMIN

APA ITU PCOS .GAMBAR IHSAN GOOGLE

SEBELUM KETAHUI CARA RAWAT PCOS, JOM KENALI TANDA2 PCOS DAHULU

Tanda-tanda PCOS berbeza mengikut individu. Antaranya simptom yang sering terjadi kepada penghidap PCOS ialah:

1. Haid yang tidak teratur.
 • Kitaran haid yang tidak teratur, lambat datang haid dan kadang-kadang jarak antara haid begitu jauh sekali mencecah hingga 3 atau 6 bulan barulah datang haid yang berikutnya. Dan ada sesetengah wanita pula sampai setahun tidak datang haid.Ini antara tanda biasa sialami pesakit PCOS.
2. Kulit berjerawat, selalunya yang besar dan bernanah.
 • Ketidakseimbangan hormon pesakit PCOS juga boleh menjadi punca timbulnya jerawat.
 • baca: CARA HILANG JERAWAT BATU
3. Berat badan berlebihan atau obes dan mengalami kesukaran untuk menurunkan berat badan
 • Hormon yang tidak seimbang juga menyumbang kepada peningkatan berat badan dan menjadikan seseorang wanita itu mengahadapi masalah kegemukan atau ´obese´. Peningkatan berat badan ini boleh berlaku secara mendadak selepas  berkahwin dan pada ketika itu pusingan haid pun menjadi lebih tidak teratur.
 • Dan tahap kesuburan mereka sangat rendah ataupun langsung tidak subur kerana telur tidak dapat menetas.
 • Boleh baca bagaimana menurunkan berat badan dalam entri ; CIKGU AZFAR KONGSI TIPS TURUNKAN BERAT BADAN 40 KG DALAM MASA 4 BULAN.
4. Tumbuh bulu di wajah – wanita bermisai dan ada juga yang tumbuh di dada.
 • Peningkatan hormon lelaki dalam darah pesakit PCOS merupakan satu keadaan yang sering berlaku dimana ia menyumbang kepada pertumbuhan bulu di wajah, kaki tangan dan ada kalanya di bahagian dada.
5. Sukar mengandung/hamil.
 • Kesukaran untuk hamil juga merupakan salah satu tanda PCOS.Ini adalah disebabkan masalah ovulasi di kalangan pesakit PCOS. Tiap-tiap bulan, folikel kecil akan berkembang dan matang di dalam kilang telur, ovulasi akan berlaku apabila folikel itu matang dan dilepaskan ke dalam saluran peranakan. Akan tetapi apabila berlaku ketidakseimbangan hormon di dalam badan, i.e hormon lelaki dan insulin yang berlebihan, ini akan menyebabkan gangguan pada perkembangan dan kematangan telur.
 • Jadi, Ovulasi tidak akan berlaku dan kitaran haid terganggu. Oleh itu, pesakit akan lebih sukar untuk hamil.

PUNCA PENYAKIT PCOS

Punca sebenar bagi penyakit ini masih tidak diketahui.

Salah satu mungkin kerana keadaan semulajadi di mana terdapat kelainan atau gangguan pada enzim yang mengawal pembentukan hormon. Biasanya, pesakit PCOS tersebut mengalami gangguan dalam hormon kesuburan mereka iaitu tahap hormon FSH (normal), LH – tinggi, hormon estrongen – tinggi, hormon progesterone – rendah, hormon progesterone – rendah, hormon testosterone (iaitu hormon lelaki) -meningkat tinggi. Peningkatan berat badan juga ada kaitan dengan peningkatan hormon testosterone dengan estrogen dalam darah wanita tersebut.

Penyakit PCOS juga mungkin disebabkan oleh ciri atau pengaruh kebakaan dan keturunan dalam penyakit ini

Faktor pemakanan iaitu dari segi tabiat dan jenis makanan yang mengandungi banyak karbohaidrat dan gula, perisa dan pengawet makanan mungkin menyumbang kepada kejadian penyakit PCOS.

Selain itu, faktor stress atau tekanan fizikal dan mental yang berlaku di pejabat dan rumah, pergeseran dan konflik di kalangan keluarga atau saudara mara dan ketika memandu juga menyebabkan masalah PCOS.

STRESS punca pcos

KENAPA PERLU RAWAT PCOS? Kerana PCOS memberi risiko-risiko kesan masa panjang!

• 10-20% pesakit PCOS akan menghidapi penyakit kencing manis. Terutamanya pesakit yang mempunyai sejarah keluarga kencing manis atau gemuk.

• Masalah kolesterol tinggi

• Mengakibatkan Masalah darah tinggi

• Menyebabkan Masalah sakit jantung terutamanya sekiranya anda menghidapi kencing manis dan darah tinggi

• Kanser rahim terutamanya pesakit yang sering tiada haid.

• Masalah tidur

• Penyakit murung

BAGAIMANA CARA RAWAT PCOS?

1. Mengawal Kegemukan (Obesity)

Perkara yang penting sekali ialah ketabahan, disiplin serta keazaman diri pesakti untuk mengurangkan berat badan kerana sebenarnya orang yang ´obese´ atau gemuk mengalami masalah tabiat makan. Kebanyakan daripada mereka mungkin melebihi 70 kilogram dan berat badan yang sebaiknya bagi wanita yang ukuran tinggi 5 kaki 2 inci ialah kurang daripada 60 kilogram. Selain itu, kekuatan mental juga penting untuk mengawal pemakanan mereka serta mereka perlu membuat riadah atau ´exercise´ yang sistematik.

2. Meningkatkan Kesuburan Wanita

Dari segi merawat kesuburan, terdapat banyak kaedah rawatan yang sering dicuba oleh pakar sakitpuan. Diantaranya ialah pengunaan ubat kesuburan seperti:

 •  Clomiphene
 • Gonadotrophin
 • Metformine
3. Rawatan ´Laparoscopy´ dan ´Ovarian Drilling´

Ini adalah satu kaedah baru dimana pesakit POC akan menjalani pembedahan kecil yang memerlukan bius am. Teropong laparoscopy untuk melihat ovari dan seterusnya laser drilling akan dilakukan dengan menggunakan elektrik ´cautery´ ataupun ´laser cautery´. Kaedah rawatan ini juga menghasilkan kehamilan dalam lingkungan 50 hingga 60 peratus.

Antara perkara yang boleh diamalkan untuk rawat PCOS dan pastikan badan sentiasa sihat ialah dengan melengkapkan nutrisi harian. Makan secara sihat. Bersenam dan amalan gaya hidup sihat juga penting.

MAKANAN TAMBAHAN UNTUK BANTU RAWAT PCOS

Dalam Shakle, kami komited untuk membantu anda yang ingin hidup dengan lebih sihat. Untuk maslaah PCOS, terdapat beberapa vitamin yang boleh diamalkan untuk bantu rawat PCOS dengan cara memastikan badan berada di tahap kesihatan yang optima.

VITAMIN UNTUK RAWAT PCOS RAWAT CYST RAWAT FIBROID

VITAMIN UNTUK MASALAH PCOS, CYST DAN FIBROID

TESTIMONI RAWAT PCOS

TESTIMONI RAWAT PCOS

TESTIMONI RAWAT PCOS

2. TESTIMONI RAWAT PCOS

2. TESTIMONI RAWAT PCOS

3. TESTIMONI RAWAT PCOS

3. TESTIMONI RAWAT PCOS

MACAMMANA CARA NAK DAPATKAN VITAMIN UNTUK BANTU PROSES RAWAT PCOS  NI?

Jom hubungi RV terus jika mempunyai permasalah mahupun memerlukan konsultasi. InsyaAllah,RV cuba bantu sebaik mungkin. RV tunjukkan cara nak dapatkan vitamin ini dengan harga yang lebih bernilai untuk wang anda.TEKAN LINK NI;

www.wasap.my/01117547669/shakleeBLOG

JANGAN LUPA, ANDA BERHAK MENDAPAT KHIDMAT KONSULTASI DAN RUNDINGAN PERCUMA DARI RV.

Perkhidmatan meliputi perkara-perkara berikut:

 • Konsultasi masalah dan cadangan vitamin yang sesuai
 • cadangan pemakanan dan pengambilan vitamin yang betul
 • Tunjukcara bagaimana mendapatkan vitamin dengan harga ahli dengan mendaftar keahlian
 • Berpeluang mendapatkan keahlian percuma berserta bonus walaupun hanya untuk makan sendiri sekaligus berpeluang menjana pendapatan jika berminat.

JOM HUBUNGI RV SEKARANG!

www.wasap.my/601117547669/bisnesshaklee
fb: https://www.facebook.com/ruadyani
Youtube chanel: https://www.youtube.com/channel/UC-dDHdcnCF_yCpflObN3wbw?view_as=subscriber
instagram: ohmyvitamindotcom_shaklee
WEB: ohmyvitamin.com

#KONGSI KEBAIKAN
#SEBAR KEBAHAGIAAN

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG DAFTAR AHLI SHAKLEE DI SINI

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN.. MODAL SERENDAH RM35. PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

 

Pin It on Pinterest

Share This