4 TIPS MUDAH URUS BAJET KETIKA POKAI

MACAM MANA NAK URUS BAJET KETIKA POKAI? Dah pokai, nak urus apa lagi?? huhuhu.. Ada caranya, jangan panik. JOM Ikuti 4 TIPS MUDAH URUS BAJET KETIKA POKAI

TIPS URUS BAJET KETIKA POKAI

TIPS URUS BAJET KETIKA POKAI

Kenapa boleh sampai pokai? macam mana nak urus bajet ketika pokai?

Pokai ni bukan sahaja kita mempunyai belanja cukup-cukup makan, malahan  mempunyai hutang yang perlu dilunaskan! aduii. pening nak fikir kan. Macam mana nak bayar hutang, sedangkan belanja yang ada pun kais pagi makan pagi je. pening!

Adalah menjadi impian dan aspirasi setiap dari kita untuk melunaskan hutang dan bebas hutang. Tapi, kita sering hilang punca, bagaimana mahu memulakannya.. JOM IKUTI TIPS INI

4 TIPS MUDAH URUS BAJET KETIKA POKAI

#1 NILAI SEMULA SITUASI

Langkah pertama, duduk, bertenang dan nilai kembali apa yang perlu dilakukan. Senaraikan setiap aset dan liabiliti yang dimiliki. Senaraikan juga berapa banyak pendapatan yang diterima.

Liabiliti adalah termasuk hutang. Berapa jumlah hutang, berapa bayaran minima dan berapa nilai bunga jika ada. Bagi aset pula, senaraikan siapa yang pegang wang, berapa banyak yang ada dan sebagainya.

#2 BUAT BAJET DAN BERI KEUTAMAAN PADA PERBELANJAAN

Selepas kita tahu berapa banyak hutang dan berapa duit yang kita ada, kita bolehlah kira perbelanjaan bulanan. Senaraikan setiap bayaran bulanan dan susun mengikut keutamaan.

Mulakan dengan keperluan asas seperti sewa rumah, makanan, bil air dan bil elektrik. Diikuti bil kad kredit, bil telefon, pinjaman atau perbelanjaan perubatan.

Kemudian barulah untuk pelancongan dan hiburan. Jujur dengan diri sendiri sewaktu membuat senarai ini.

#POTONG PERBELANJAAN

Terimalah realiti…huhu.. Bila dah pokai, nak taknak kena hadapi juga. Bajet seperti pakaian perlu diminimumkan. Bajet hiburan juga perlu di kurangkan. Mungkin boleh cari hiburan alternatif seperti ke pantai atau tempat-tempat awam.

Fokus pada keperluan, bukan kehendak. Bil telefon, mungkin boleh dikurangkan pelannya. Ubah mengikut keperluan dan kesesuaian.

#BUAT PELAN

Apa yang penting, bukan sekadar buat pelan tapi perlu ikut pelan. Bayar bil mengikut keutamaan dan jelaskan yang lain selewat mungkin jika tiada pilihan. AWAS!Jangan sesekali terfikir untuk tidak mahu membayar hutang. Doa agar dipermudah urusan kita untuk membayar hutang.

Inilah masa untuk anda melihat samada untuk menambah pendapatan atau melihat semula perbelanjaan yang boleh dipotong yang mana sangatlah memritkan.

Akhirnya, sama juga kan? kita hanya boleh potong perbelanjaan tertentu sahaja, Nak tak nak, bila dah sampai tahap ini, perlu juga cari wang tambahan.

Terdapat banyak cara untuk mendapatkan wang tambahan. carilah cara untuk mendapatkan wang tambahan setiap bulan dan gunakan wang itu untuk membayar hutang.

AWAS! JANGAN PULA TERJEBAK DENGAN SKIM CEPAT KAYA MAHUPUN BISNES YANG SALAH! SILAP HARIBULAN, BOLEH DI ISYTIHAR MUFLIS PULA.

Mungkin juga boleh sertai program projek buat duit ni. sebab saya sendiri telah merasai bonus yang tinggi dengan projek ni dan terpanggil untuk berkongsi dengan anda semua.

OK. HERE WE GO.

Jika berminat dengan bisnes Shaklee, jom usahakan bersama-sama. tak dapat RM 2000 sebulan, RM 20 000 kita buat! hehe

HUBUNGI SAYA SEKARANG,

AYUADYANI

sms@whatsapp@telegram : www.wasap.my/60147375771/shaklee

FB: R.V ADYANI AB RAHMAN

FP: ohmyvitamin.com

INSTAGRAM: ohmyvitamindotcom

WEB: ohmyvitamin.com

#KONGSI KEBAIKAN
#SEBAR KEBAHAGIAAN

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG DAFTAR AHLI SHAKLEE DI SINI

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN.. MODAL SERENDAH RM80. PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

Pin It on Pinterest

Share This