Resdung (Radang sinus). Masalah resdung seringkali berkaitan dengan gatal hidung, bersin, hingus cair dan hidung sumbat. Bagi yang mengalami masalah resdung ini, mereka akan tahu betapa peritnya. Saya juga adalah salah seorang darinya. Pernah satu ketika, muka saya bengkak, bila cek dengan doktor, katanya saya mengalami radang sinus, dan sinus dalam rongga hidung saya tak dapat keluar. Hanya Tuhan yang tahu betapa sakitnya. berdenyut-denyut kepala, apa pun tak boleh buat.

RESDUNG: PUNCA, CARA MENCEGAH, DAN CARA RAWATAN YANG BERKESAN

Jom kita kenali dulu, apa yang di katakan tentang resdung, sinus dan radang sinus ni.

Apa itu sinus?

Sinus adalah rongga berisi udara pada tengkorak yang dilapisi oleh membran. Membran ini mengeluarkan sedikit cairan untuk memerangkap kotoran dan memberi kelembapan pada rongga hidung.

Radang sinus?

Radang sinus adalah keadaan dimana terjadinya jangkitan atau radang pada lapisan membrane pada rongga sinus. Radang sinus sering terjadi pada semua orang termasuk kanak-kanak. Ia terbahagi kepada 2 bahagian:

  • Radang sinus akut
  • Radang sinus kronik

Apakah agen penyebab radang sinus?

Radang sinus boleh disebabkan oleh :

  • Virus
  • Bakteria
  • Kulat
  • Agen penyebab radang lain:
    •   Alahan
    • Iritasi kimia
    • ketumbuhan dalam hidung (polyp)

 

Apakah tanda dan gejala radang sinus?

Di antara tanda dan gejala radang sinus adalah seperti berikut:

  • Hidung tersumbat
  • Batuk
  • Sakit kepala atau muka
  • Jerawat pada muka
  • Selsema berpanjangan
  • Hidung berbau busuk
  • Demam
  • Letih dan lesu
  • Hilang deria rasa dan bau
  • Batuk teruk pada waktu malam

Bagaimanakah radang sinus menjadi bahaya?

Radang sinus akut boleh menyebabkan:

  • Radang sinus kronik
  • Sakit kepala kronik
  • Bisul pada sinus maxilar
  • sinus frontal
  • sinus ethmoidal
  • otak
  • mata

Bagaimana merawat radang sinus?

Dapatkan nasihat doktor. Gejala dapat dikurangkan dengan cara :

  • Rehat yang cukup
  • Bernafas dalam wap panas dari semangkok air ( boleh tambah sedikit minyak angin).
  • Makan ubat penahan sakit ( panadol)
  • Ubat selsema bagi mengurangkan bengkak dalam hidung
  • Antibiotik sekiranya penyebabnya bakteria.
  • Bagi radang sinus kronik, Rawatan berikut amat membantu:
    • Steroid nasal spray (dapat mengurangkan bengkak dan radang)
    • Penggunaan Antihistamin dalam jangkamasa panjang
    • Pembedahan endoscopic untuk mencuci dan melebarkan saluran sinus.

Bagaimana cara mencegah radang sinus?

Hal-hal berikut dapat mencegah terjadinya radang sinus:

  • Hindari haiwan peliharaan seperti kucing dan anjing.
  • Pastikan kelembapan di rumah baik
  • Gunakan pembersih vakum yang menggunakan penapis udara
  • Berhenti merokok
  • Hindari alkohol
  • Ambil ubat selsema sebelum berenang/menyelam.

SUMBER

APA ALTERNATIF YANG BOLEH DIAMALKAN UNTUK MENGATASI DAN MENGAWAL RESDUNG NI?

SET RESDUNG SHAKLEE

Bagi mereka yang ingin mencari penyelesaian alternatif, vitamin-vitamin dalam set resdung asas shaklee boleh di amalakan.

SET RESDUNG SHAKLEE

Ya, saya amalakn set ini. dan ini testimoni saya sendiri. jom ikuti sekejap :

Assalamualaikum W.B.T.. Saya Ayu Adyani Ab Rahman, berumur 33 tahun dan berasal dari Kota Bharu. Saya berkerja sebagai guru dan memiliki 3 orang anak. Saya ingin berkongsi pengalaman saya mengidap penyakit sinus, migrain dan gastrik di tahap kritikal.

testimoni shaklee bantu rawat sinus migrain dan gastrik

BERSIN SAMPAI KENA AMBIL CUTI SAKIT

Antara simptom yang saya hadapi ialah bersin yang berpanjangan, bengkak muka dan migrain yang teruk sehingga muntah-muntah. Saya juga kerap mengambil cuti sakit akibat daripada penyakit-penyakit ini. Saya telah mengidap penyakit ini sejak dari bangku sekolah lagi.
Untuk mengatasi masalah ini, saya kerap kali berjumpa dengan doktor, mengambil pain killer, PCM dan yang sewaktu dengannya. Saya juga pernah berjumpa dengan pakar neuro akibat masalah migrain yang teruk. Doktor memberi saya ubat-ubatan, pain killer dan ubat sinus pula perlu kerap diambil ketika sinus menyerang.

AMBIL VIVIX LEPAS ANAK KETIGA

Saya mula mengenali Shaklee selepas kelahiran anak ketiga ketika hadir ke sebuah kelas nutrisi anjuran Shaklee. Pakar nutrisi dalam kelas telah menjelaskan serba sedikit tentang kepentingan mengambil supplemen tambahan Shaklee. Pulang dari kelas nutrisi, saya mula membuat kajian tentang Vivix, polifenol, resveratrol dan juga antioxidant.
Saya mula mengamalkan Vivix sejak kelas nutrisi tersebut dan mengambil sekurang-kurangnya 2 sudu sehari dan kadang-kadang lebih kerana rasanya yang enak. Antara produk Shaklee yang turut saya ambil ialah ESP, Vitalea, Garlic Complex, B-Complex, Omega Guard, Vita-C, Alfalfa, Ostematrix, Lecithin, Herblax, GLA Complex dan juga Vita-E.
Di awal pengambilan supplemen-supplemen ini, saya mengalami ‘healing crysis’ yang agak teruk seperti muka menjadi sembap, pening dan demam yang teruk selama seminggu. Setelah beberapa minggu, saya mula perasan jerawat batu mulai kecut, muka semakin OK, parut-parut semakin pudar dan tidak lagi didatangi selsema.

VIVIX SHAKLEE TERBAIK

Kini setelah 2 tahun, Alhamdulillah saya tidak lagi didatangi sinus dan tiada lagi rekod MC akibat sinus. Migrain dan gastrik saya juga semakin berkurang dan bebas daripada pain killer dan PCM. Yeayy!! Dah dua tahun tak sentuh PCM. Saya masih lagi konsisten mengamalkan supplemen-supplemen ini dan sudah tidak terkira berapa bilangan Vivix yang telah saya ambil.
Pesanan saya kepada anda ialah jaga kesihatan sebaik mungkin dan berikhtiarlah dengan cara yang paling selamat. Amalkan makan supplemen sebelum datang penyakit yang tidak diundang. Saya sangat berpuas hati dan berazam untuk membantu mereka yang ada masalah sama dengan saya untuk mencuba ikhtiar dengan Vivix dan supplemen lain juga. Kesihatan adalah nikmat yang perlu disyukuri dan dijaga! Bila sihat apa yang kita lakukan akan menjadi lebih bererti dan cemerlang!
Terima kasih Allah kerana telah menemukan saya dengan produk hebat ini. TQ juga kepada pakar nutrisi yang memberi penerangan dan terima kasih juga kepada encik suami yang banyak memberi sokongan. Terima kasih buat ahli keluarga lain dan kawan-kawan. Lurve uollss..

LAGI TESTIMONI SET RESDUNG SHAKLEE:

TESTIMONI SET RESDUNG 1

 

TESTIMONI SET RESDUNG

 

TESTIMONI RESDUNG 3

Ayu sentiasa nasihatkan kawan-kawan yang membaca posting Ayu, supaya jangan percaya apa yang dikongsi. Tapi, cuba dan rasailah sendiri. Testimoni yang Ayu berikan disini adalah real testimoni, bukan testimoni ciptaan. InsyaAllah, ia dapat membantu.

 

MACAM MANA CARA NAK DAPATKAN VITAMIN UNTUK RESDUNG  NI? HANYA DENGAN 1 KLIK DI BAWAH, ANDA BOLEH DAPATKANNYA.

BELI SET RESDUNG SHAKLEE DI SINI

Boleh juga hubungi Ayu terus jika mempunyai permasalah mahupun memerlukan konsultasi. InsyaAllah, Ayu cuba bantu sebaik mungkin.

JANGAN LUPA, ANDA BERHAK MENDAPAT KHIDMAT KONSULTASI DAN RUNDINGAN PERCUMA DARI SAYA.

Perkhidmatan meliputi perkara-perkara berikut:

  • Konsultasi masalah dan cadangan vitamin yang sesuai
  • cadangan pemakanan dan pengambilan vitamin yang betul
  • Tunjukcara bagaimana mendapatkan vitamin dengan harga ahli dengan mendaftar keahlian
  • Berpeluang mendapatkan keahlian percuma berserta bonus walaupun hanya untuk makan sendiri
  • sekaligus berpeluang menjana pendapatan jika berminat.

Salam Sayang,

AyuAdyani,

tel/whatsapp/telegram: 0147375771

facebook: R.u Adyani Ab Rahman

page: ohmyvitamin.com

insatgram: ohmyvitamindotcom

COD: RAWANG,SELAYANG, GOMBAK & KAWASAN SEKITAR. POS SELURUH MALAYSIA TERMASUK SABAH & SARAWAK, BRUNEI DAN SINGAPORE.

 

DISCLAIMER : SHAKLEE BUKANLAH UBAT YANG BERTUJUAN UNTUK MERAWAT. IANYA SEKADAR MENCUKUPKAN NUTRISI YANG DIPERLUKAN OLEH BADAN