ASSALAMUALAIKUM W.B.T & SALAM SEJAHTERA

Gastrik atau ulser perut merupakan satu penyakit yang sangat ‘biasa’ kita dengar. Boleh dikatakan ramai antara kita yang mengidap gastrik. Ade yang kronik, ade yang gastrik biasa, ade juga yang sampai ke tahap membawa kepada kanser usus tak kurang juga yang mengidap ulser usus. Di sini saya nak kongsi tentang punca, tanda, pemakanan dan rawatan yang sesuai untuk gastrik.

GASTRIK: BOLEH SEBABKAN ULSER TERJADI

Penyakit gastrik atau gastritis adalah merujuk kepada inflamasi (radang) pada bahagian lapisan perut(mukosa)

Punca/Penyebab gastrik:

  1. Jangkitan Kuman helicobacter pylori
  2. Merokok
  3. Tekanan perasaan
  4. Pengambilan minuman berkafein seperti teh & kopi
  5. Pengambilan alkohol berlebihan

AWAS:” GASTRIK YANG TIDAK DIRAWAT AKAN MENYEBABKAN ULSER ATAU LUKA DI DALAM PERUT”

Makanan yang tidak digalakkan diambil oleh pesakit gastrik

  • Jenis berempah / pedas
  • Jenis berasid seperti tomato
  • Jenis-jenis limau
  • Makanan terproses seperti sosej, nuget (Kerana kandungan bahan kimia)
  • Minuman berasaskan kopi atau coklat
  • Beberapa jenis teh: Pepermint/ green/ black
  • Bawang/bawang putih

Makanan yang digalakkan diambil oleh pesakit gastrik

  • Bahan makanan berasaskan bijirin gandum
  • Makanan rendah lemak/ minyak
  • Buah-buahan (selain jenis yang berasid)
  • Sayur-sayuran segar

simptom-simptom gastrik

Tips atasi masalah gastrik

  1. Ambil makanan sedikit tetapi kerap:
    • contoh: sarapan pagi, minum pagi, makan tengahhari, minum petang dan makan malam serta diakhiri minum malam(supper)
  2. Beza antaranya adalah 2-3 jam bagi selang masa setiap masa makan.
  3. Hadkan supper sekurang-kurangnya 2 jam sebelum tidur
  4. Tidak melangkau waktu makan utama.
(sumber: poster KKM)

Saya sendiri merupakan salah seorang pengidap gastrik sejak di bangku sekolah. Bukan itu sahaja, malah saya juga mempunyai masalah kesihatan yang lain juga, seperti migrain, dan juga sinus.

Bagaimana cara saya atasi masalah kesihatan saya, supaya hidup lebih bermakna? jom layan video ni jap

Jom baca sikit apa yang saya nak kongsikan:

Assalamualaikum W.B.T.. Saya Ayu Adyani Ab Rahman, berumur 33 tahun dan berasal dari Kota Bharu. Saya berkerja sebagai guru dan memiliki 3 orang anak. Saya ingin berkongsi pengalaman saya mengidap penyakit sinus, migrain dan gastrik di tahap kritikal.
.

Antara simptom yang saya hadapi ialah bersin yang berpanjangan, bengkak muka dan migrain yang teruk sehingga muntah-muntah. Saya juga kerap mengambil cuti sakit akibat daripada penyakit-penyakit ini. Saya telah mengidap penyakit ini sejak dari bangku sekolah lagi.
.

Untuk mengatasi masalah ini, saya kerap kali berjumpa dengan doktor, mengambil pain killer, PCM dan yang sewaktu dengannya. Saya juga pernah berjumpa dengan pakar neuro akibat masalah migrain yang teruk. Doktor memberi saya ubat-ubatan, pain killer dan ubat sinus pula perlu kerap diambil ketika sinus menyerang.
.

Saya mula mengenali Shaklee selepas kelahiran anak ketiga ketika hadir ke sebuah kelas nutrisi anjuran Shaklee. Pakar nutrisi dalam kelas telah menjelaskan serba sedikit tentang kepentingan mengambil supplemen tambahan Shaklee. Pulang dari kelas nutrisi, saya mula membuat kajian tentang Vivix, polifenol, resveratrol dan juga antioxidant.
.

Saya mula mengamalkan Vivix sejak kelas nutrisi tersebut dan mengambil sekurang-kurangnya 2 sudu sehari dan kadang-kadang lebih kerana rasanya yang enak. Antara produk Shaklee yang turut saya ambil ialah ESP, Vitalea, Garlic Complex, B-Complex, Omega Guard, Vita-C, Alfalfa, Ostematrix, Lecithin, Herblax, GLA Complex dan juga Vita-E.
.

Di awal pengambilan supplemen-supplemen ini, saya mengalami ‘healing crysis’ yang agak teruk seperti muka menjadi sembap, pening dan demam yang teruk selama seminggu. Setelah beberapa minggu, saya mula perasan jerawat batu mulai kecut, muka semakin OK, parut-parut semakin pudar dan tidak lagi didatangi selsema.
.

Kini setelah 2 tahun, Alhamdulillah saya tidak lagi didatangi sinus dan tiada lagi rekod MC akibat sinus. Migrain dan gastrik saya juga semakin berkurang dan bebas daripada pain killer dan PCM. Yeayy!! Dah dua tahun tak sentuh PCM. Saya masih lagi konsisten mengamalkan supplemen-supplemen ini dan sudah tidak terkira berapa bilangan Vivix yang telah saya ambil.
.

Pesanan saya kepada anda ialah jaga kesihatan sebaik mungkin dan berikhtiarlah dengan cara yang paling selamat. Amalkan makan supplemen sebelum datang penyakit yang tidak diundang. Saya sangat berpuas hati dan berazam untuk membantu mereka yang ada masalah sama dengan saya untuk mencuba ikhtiar dengan Vivix dan supplemen lain juga. Kesihatan adalah nikmat yang perlu disyukuri dan dijaga! Bila sihat apa yang kita lakukan akan menjadi lebih bererti dan cemerlang!
.

Terima kasih Allah kerana telah menemukan saya dengan produk hebat ini. TQ juga kepada pakar nutrisi yang memberi penerangan dan terima kasih juga kepada encik suami yang banyak memberi sokongan. Terima kasih buat ahli keluarga lain dan kawan-kawan. Lurve uollss..

Semoga kisah saya menjadi inspirasi buat pengidap gastrik yang lain. InsyaAllah

sama tapi tak serupa, kakak ini juga seperti saya:

APA YANG SAYA AMALKAN?

Set kesihatan Gastrik shaklee yang terdiri daripada:

  1. vivix: Untuk kesihatan menyeluruh. Baiki sel dari dalam.Kandungan resveratrol dan folifenol menjadikan vivix begitu berkesan dalam membantu sakit
  2. Energizing Soy Protein (ESP). Sumber protin soya tanpa kolesterol, dari soya non-Gmo yang menjalani proses penyediaan yang begitu teliti, Berguna untuk membina kembali sel-sel badan saya untuk lebih sihat
  3. Vitamin C. Antioksidan dengan sistem sustain released yang diekstrak dari jagung, bertahan selama 5 jam dan membebaskan vitamin C setiap satu jam. Sesuai untuk pesakit gastrik kerana tidak dihasilkan oleh buahan yang berasid lain.
  4. Garlic complex sebagai pengganti bawang putih. Garlic bertindak sebagai antibiotik yang menghalang atau melawan ‘kuman’ akibat jangkitan
  5. Ostematrix: pil kalsium yang disertakan dengan magnesium dan vitamin D, membantu penyerapan kalsium optima dalam badan. Kalsium penting untuk mengekalkan ph (keasidan dan kealkalian) perut.
  6. Omega guard: anti-inflamasi. Sumberminyak iakan terbaik dunia. Membantu melancarkan peredaran darah sekaligus membaiki tisu-tisu yang keradangan.
  7. Alfalfa: Raja tumbuhan. Bersifat meneutralkan asid dalam badan dan detox darah kotor
  8. Peppermint ginger plus: Mengurangkan loya dan membuang angin dalam badan. Memberi kelegaan pada sebu perut.

SET GASTRIK SHAKLEE-PREMIUM

 

Anda mahu kan bebas dari gastrik?

Anda mahu kan, skembali sihat seperti kami?

Jom lah dapatkan suplemen gastrik anda di sini.

dapatkan set kesihatan gastrik shaklee di sini

JANGAN LUPA, ANDA BERHAK MENDAPAT KHIDMAT KONSULTASI DAN RUNDINGAN PERCUMA DARI SAYA.

Perkhidmatan meliputi perkara-perkara berikut:

  • Konsultasi masalah dan cadangan vitamin yang sesuai
  • cadangan pemakanan dan pengambilan vitamin yang betul
  • Tunjukcara bagaimana mendapatkan vitamin dengan harga ahli dengan mendaftar keahlian
  • Berpeluang mendapatkan keahlian percuma berserta bonus walaupun hanya untuk makan sendiri
  • sekaligus berpeluang menjana pendapatan jika berminat.

Salam Sayang,

AyuAdyani,

tel/whatsapp/telegram: 0147375771

facebook: R.u Adyani Ab Rahman

page: ohmyvitamin.com

insatgram: ohmyvitamindotcom

COD: RAWANG,SELAYANG, GOMBAK & KAWASAN SEKITAR. POS SELURUH MALAYSIA TERMASUK SABAH & SARAWAK, BRUNEI DAN SINGAPORE.