9 JENIS MAKANAN YANG IBU MENYUSU PERLU HINDARI

9 JENIS MAKANAN YANG IBU MENYUSU PERLU HINDARI

Ibu menyusu perlu menjaga pemakanan seharian. Mana tidaknya, apa yang ibu makan juga akan menjadi sebahagian ‘santapan’ anak. Kerap kali kita mendengar bayi mengahdapi pelbagai masalah akibat faktor pemakanan si ibu. Tak kurang juga bayi yang allergi, sehingga naik ruam malah ada yang dampai sesak nafas akibat alahan tersebut. Jom kita ikuti 9 JENIS MAKANAN YANG IBU MENYUSU PERLU HINDARI. 9 JENIS MAKANAN YANG IBU MENYUSU PERLU HINDARI BUAH YANG MASAM Buah yang masam lazimnya mengandungi asid dimana ia boleh menyebabkan bayi berasa tidak selesa akibat kembung dan juga menyebabkan…

LUKA JAHIT BERSALIN TERBUKA, SAMPAI TAK BOLEH DUDUK, APA NAK BUAT?

LUKA JAHIT BERSALIN TERBUKA, SAMPAI TAK BOLEH DUDUK, APA NAK BUAT?

Mimpi ngeri buat ibu berpantang ialah apabila luka jahit bersalin ni terbuka atau meretas.  Tak kiralah bersalin secara normal atau pembedahan. Banyak faktor yang menyebabkan luka jahitan bersalin terbuka. Banyak juga petua yang boleh di amalkan untuk memastikan jahitan tak meretas dan luka cepat sembuh ni kan. Antaranya, kaedah berendam dalam water bath air garam. Boleh je cuba mana-mana petua tradisional atau moden mengikut keselesaan sendiri.  Alhamdulillah, Ayu belum ada pengalaman bersalin yang mengerikan. Pernah juga bersalin dan memerluka jahitan luka, tapi tak pernah pula mengalami situasi luka jahitan terbuka….

10 PERKARA YANG SUAMI BOLEH LAKUKAN KETIKA ISTERI BERPANTANG BERSALIN

10 PERKARA YANG SUAMI BOLEH LAKUKAN KETIKA ISTERI BERPANTANG BERSALIN

ASSALAMUALAIKUM W.B.T & SALAM SEJAHTERA AMBOI, tajuk.. bikin sejuk je hati surihati mr. husband kan.. Berbunga-bunga hati sang isteri tu kalau abam-abam macho boleh buat sekurang-kurangnya 10 perkara ini, ketika isteri berpantang. Lebih-lebih lagi jika isteri berpantang sendiri di rumah, tanpa bantuan pembantu rumah, mak atau mak mentua kan. eeH, PERLU TAU, SUAMI BANTU ISTERI SAAT-SAAT KRITIKAL BEGINI. Elak meroyan tau.. Ok, jom tengok apa 10 senarai top yang suami boleh bantu si isteri buat ketika berpantang. Bukan sebab nak tunjuk kata kita takut isteri, tapi nak kasi tau, kita…

SET BERSALIN SHAKLEE, PILIHAN IBU YANG INGINKAN LUKA BERSALIN CEPAT SEMBUH

SET BERSALIN SHAKLEE, PILIHAN IBU YANG INGINKAN LUKA BERSALIN CEPAT SEMBUH

ASSALAMUALAIKUM W.B.T & SALAM SEJAHTERA Hari ini, nak tunaikan janji dengan pembaca setia blog kesayangan saya ni, tentang set bersalin atau set berpantang yang saya guna semasa berpantang anak ke tiga tempoh hari. Ala, kes rengat dan sakit badan yang saya alami tue. Ada dalam cerita sini tau. Jom folow saya kupas sikit tentang fungsi semua vitamin yang ada dalam set bersalin shaklee ni yea. Haa, nampak tak. Set bersalin dalam gambar atas ni adalah set bersalin premium. 2 in 1, untuk milk booster sekali. Selain badan sihat, dapat juga tingkatkan…